2021. okt 24.

Szabad realitás, felszálló rózsaszín köd... de jó is lenne...

írta: Tászler Melinda
Szabad realitás, felszálló rózsaszín köd... de jó is lenne...

ximg_2627.jpgNem egy nagy dolog felszerelés nélkül vágtázni a lemenő nap fényében a láthatár felé...
Erre szinte mindenki képes.
A nagy dolog ott kezdődik, hogy hol és hogyan sikerül megállni...
Épp ezért a szabadmunka MINDIG csak egy KONTROLLÁLT helyen való VISSZAIGAZOLÁS (ami nagyon jó és sokat ad vissza a ló-lovas kapcsolatról, így ez sem lebecsülendő, sőt!).
Én például szívesen nézek egy kötéltáncost 2 méter magasan is, látom, hogy tud, ügyes. Pont. Nem kell kísérteni a sorsot azzal, hogy 20 méteren sétál a kötélen, ahol egy kis hiba az életébe kerülhet. Annyit nem ér semmi. Hiba pedig MINDIG történhet- külsős körülményből is, amire nincs ráhatásunk!!
Ha kutyát sétáltatok, legyen az bármennyire nevelt, a vasút, forgalmas autópálya/út mellett pórázra veszem, mert bizony az ördög nem alszik, legalábbis nem akárkivel. Ez nem félelem vagy "para" csak egészséges realizmus. Én így látom. Tiszteletben tartom más véleményét, de ne az én családom autója elé vágtázzon be a lovas felszerelés nélkül. Felszereléssel is bevágtázhat persze (és itt fejthetnénk ki, hogy külsős helyre, terepre csak olyan lovas, olyan felszereléssel és olyan lovon menjen ami oda való!... megint csak az a fránya realitás...). Felszereléssel több az opció, hogy 'technikai kényszerrel' odanyúljon a lovas a lóhoz és akár így a lova életét is megmentse, elkerülje a balesetet ... nem szólva a külsős tényezők védelméről.
Én jobban örülnék, ha reálisan látnánk ezt a "kapcsolatalólovasközt" "mindenenátívelőszeretet" témát. Ezek is fontosak, de szálljon fel a rózsaszín köd és vigyünk némi realitást is a dologba. Tiszteljük, szeretjük, becsüljük a lovunkat, de lehetőleg a valóság talaján maradjunk.
Persze, vannak olyan lovak, akikkel meg lehet csinálni sok mindent. De. DE!
1 nem minden ló ilyen, és ne bátorítsunk másokat is arra, amit EGY adott lóval elérhető( mert az jófej, nyugis, nincs elrontva, jó előéletű stb.)
Ergo ne építsünk hamis reményt másokban. MINDENKI a saját körülményében, és körülményeihez képest legyen jó és jól! Mindenki saját eredményeket érjen el! 
2 nem minden lovas olyan aki megtehet mindenféle extrát! Ez nem is gond, míg mindenki békével és megfelelő valóság-látással éli meg s fogadja el a helyzetét.
 
Szerintem bőven elég lenne a mai világban ha minden ló földről is kezelhető, nevelt lenne, hogy például az állatorvos bármikor bárhogy el tudná látni ha gondja van. Ez funkcionálisan hasznos lenne? Igen. A ló-a barátunk- javát szolgálja? Igen.
A felszerelés nélküli csatázást meg hagyjuk meg a Numídiai Könnyűlovasság eredményének.
Szó se róla, nem a szabadmunka ellen beszélek, hanem arról, hogy ésszel kell kezelni az ilyen megmozdulásokat, mint minden mást a lovak terén. 
Szólj hozzá