2020. nov 17.

Amit a belovaglásról tudni érdemes....!

írta: Panyi György
Amit a belovaglásról tudni érdemes....!

       Megpróbálom kérdések köré csoportosítani a dolgot!

Miért írom ?

Mert megint rámjött, és mivel senki sem hívta ki a mentőket, ilyenkor mindig jót akarok tenni veled, ha akarod, ha nem....hihihi.....!

Mi az a belovagolás?

Valami olyasmi, amiről azok akik még soha nem láttak ilyesmit azt gondolják, hogy hosszú bajszú cowboyok alatt, időnként elképesztően vadul ugrál a ló, azok meg úgy rikkantgatnak mint akik élvezik, pedig éppen túlélni akarják a dolgot. Viszont, akik már láttak olyat aki már lovagolt be lovat, azok tudják, a belovagolás azt jelenti, hogy a vad lovat úgy megszelídítik, hogy azzal később bárki boldogulni tud. Akire ez utóbbi nem érvényes, az nem belovagoló, hanem szemfényvesztő! Ugyanakkor jó észben tartani, hogy "Óvakodj a törpétől!", ja meg azoktól, akik azon lovagolnak, hogy hogyan is szabad ezt a dolgot nevezni tulajdonképpen. Például "betörésnek" nem szabad nevezni, mert az brutális. Mondjuk én még nem láttam olyat, hogy a "betörés" szó bárkinek is ártott volna, kivéve persze az érzékeny lelkületű belovagolókat, akik valószínűleg csak ezen a dolgon tudnak (be)lovagolni, lovon még nem próbálták. Tehát ha éppen egy ilyen filozófus útjába sodort a szél, aki elméletileg már meg is ígérte, hogy jó pénzért belovagolja neked a lovadat, akkor lehet hogy jobb ha gyorsan odébb állsz, mert nem biztos hogy a teljes igazságot fogod hallani a témában. Hogy ne legyek igazságtalan, azért ki kell emelnem, nem az egész hazugság, tudniillik a mondat eleje igaz, nevezetesen a "jó pénzért" az szín tiszta igazság....!

Melyik ló számít belovagoltnak...?

Nos, ha a filozófusok véleményétől eltekintünk, akkor az a ló számít belovagoltnak, amelyik egy átlagos lovas által három jármódban lovagolható (Tehát például az nem, amelyik mellett fut a "lovasa" és különböző feladatokat képes megoldani lovas nélkül, merthogy először is lovasnak csak az a személy számít, aki ül a lovon, ergó amelyik lóra nem lehet felülni, az nincs belovagolva. Ettől persze előfordulhat hogy egy lovas szabad akaratából fut a lova mellett, amire akkor ül fel amikor akar.), el lehet távolodni vele a lovardától és a többi lótól anélkül, hogy azt zokon venné, valamint önállóan ki lehet menni vele terepre, vezető-, vagy társló nélkül is. Képes kisebb akadályokon átkelni, csúszdán le, emelkedőn fel, vízbe belemenni nem okoz neki problémát, illetve oda lehet lovagolni bármihez, amitől egyébként tart vagy megijed. Reagál a lovas nyugtató törekvéseire, nem esik pánikba, ha hirtelen nem várt esemény történik körülötte. Amennyiben a fent leírtak igazak, akkor nem tekinthető belovagoltnak az a ló, amelyikhez mellékelni kell egy csillagászt vagy asztrológust, aki kiszámítja azt az ideális időpontot, amikor is a bolygók állása lehetővé teszi a ló lovaglását, mint ahogy az sem számít, ha csak úgy műkszik hogy egy varázslócsapat megtisztítja előtte az utat, vagy csak és kizárólag a társával hajlandó bármit is megtenni, és még sorolhatnám, de inkább folytassátok ti...! 

Mennyi időbe telik a belovagolás....?

Ez szubjektív kérdés! A filozófusok szerint hagyni kell időt a lónak, ami azt jelenti, hogy egy év alatt akár már el lehet jutni az ügetésig is...! Ez függ azonban attól, hogy van-e aki ezt megfizeti...! Amennyiben van, akkor igazolódik az a híres matematikai sejtés, amely a lovasvilágban "Púder (azaz a megboldogult hortobágyi lovasbarátom, Ács Józsi) sejtéseként" vált ismertté, és a következőképpen hangzik: "Minden nap felkel egy hülye...."! Amennyiben nincs aki ezt megfizesse, akkor további számítások válnak szükségessé, s a végeredményt körülbelül, egy átlagos természetű ló esetében, két hónapban lehet meghatározni. Plusz/mínusz ha a ló természete eltér az átlagostól bármely irányban. Ha a ló jó természetű, akkor a végeredmény kevesebb mint két hónap, ha rosszabb akkor több lehet. Ekkor szoktak jönni az elméleti fizikusok, akik mindenáron be akarják bizonyítani az igazukat, melyet a lovasvilágban csak "az elméleti fizikusok sejtéseként" tartanak nyilván, és a végeredménye minden esetben a "Púder sejtését" igazolja, bár ők ezt akkor még nem tudják....! Nevezetesen, hogy a lónak igenis időt kell hagyni,....és a többi és a többi...! Nos egyébként ebben egyetértünk az ellentáborral, csak és kizárólag az a nyolv tíz hónap eltérés van közöttünk, ami persze elhanyagolható, ha van aki elhanyagolja....hihihi....!  Másképpen hívhatjuk töketlenkedésnek is...! Egyébiránt, mielőtt a fizikus urak a fejemet vennék, a fészemen elég sok videó fenn van, ami azt bizonyítja, hogy tartható a két hónap, mindössze azért nem kívántam videókkal alátámasztani az igazamat, mert nem gondolom azt, hogy csak és kizárólag úgy lehet lovat belovagolni ahogyan én csinálom, de erről még szót ejtünk eggyel lejjebb...!

Kit nevezünk belovaglónak...?

Bárkit, aki a fentebb leírt követelményeknek eleget tud tenni, legyen az bármely szakága vagy szektája a lovaglásnak. Tehát mindenki, akinek nem csak a szája jár, hanem képes bemutatni ezeket a követelményeket az általa belovagolt csikóval/lóval...! Aki jól tud beszélni róla azt nevezzük mesternek, aki beszéd közben nyelvtani hibákat ejt, ők a filozófusok, aki pedig beszélni sem tud róla, az kérdezze meg a mesterét vagy filozófusát.

Bárki lovagolhat be lovat...?

Hát persze, természetesen...! A törvény nem tiltja a hülyeséget, bár kétharmaddal ezt is be lehetne írni az alaptörvénybe....hihihi...! A filozófusok azt tartják, mindenki tud belovagolni, aki már legalább egy lovat belovagolt...! A mestereknek ettől azért markánsan eltér a véleményük, ők azt tartják, hogy legalább két lovat kell annak felmutatni, aki belovagolónak akarja nevezni magát...! A belovaglók ilyenkor bölcsen kételkednek...!

Kihez forduljál, ha már belovagoltál egy lovat, de (tegyük fel) mégsem sikerült tökéletesen...?

Hát először én megkérdezném az orvosomat, vagy a gyógyszerészemet...! Ha itt nem kapsz kelégítő választ, akkor nézz utána, hol van a legközelebbi igazságosztó, netán mester, ha az nem áll rendelkezésre akkor jó egy filozófus is, de ha az sincs a közelben, akkor az is jó lesz ha megkérdezed a szomszéd nénit, annyit az is tud róla mint a többiek...! Egyet ne tegyél, ne hívjál fel egy belovaglót, mert ő úgy is elküld a jó......melegebb éghajlatra, már ha a vírusszabályok azt megengedik, tudniillik ha elb...szni mástól kértél tanácsot, akkor evidens, hogy attól kell kérni akkor is ha baj van....! Majd ő elmondja, hogyan lehet ó'csón, "jó" lovat csiná'ni, hogyan kell okosba d'ógozni a lóval, mert ugye ezzel igazolódik "Púder második sejtése" is, ami kimondja, hogy "belovagolni a hülye is tud"....hihihi.....!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá