2019. jan 10.

"Éles bevetés" / Lovak, tenyésztők, lótulajdonosok - Mátyás István Kálmán, Agostyáni Lovasudvar

írta: Panyi György
"Éles bevetés" / Lovak, tenyésztők, lótulajdonosok - Mátyás István Kálmán, Agostyáni Lovasudvar

 
Mi gidrán és kisbéri félvér, valamint magyar hidegvérű fajták tenyésztésével foglalkozunk.  A tenyésztést Mátyás István Kálmán (ma a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület elnöke) kezdte el 1989-ben egy kancával, majd 1993-ban jött hozzá még hét, ami mára kétszázas kancalétszámra duzzadt. Ebből 35 kisbéri, 35 gidrán, és 30 magyar hidegvérű tenyészkanca, és kb ugyanennyi csikó (1-3 éves) legelészik 180 hektáron, az Agostyáni Lovasudvar legelőin, Tatabánya mellett. Mára azt gondolom időt és energiát nem sajnálva igyekszünk felvenni a versenyt a lótenyésztésben és a sportban egyaránt. Már amikor útjára indult néhány lóval ez a történet, akkor eldőlt hogy kizárólag a díjugratás a cél. Tehát az évek során olyan mének fedezték a kisbéri gidrán  állományt , akik nem csak küllemükben álltak közel az elképzeléshez de teljesítményben is letették az asztalra a legjobbat. A tenyésztés során a szívósság megőrzése miatt angol telivéreket is szívesen használtak ménként.
mdaniellamindketlo.jpgA két ló akit mi felajánlottunk a "párbajra" ami ugye már egy kicsit átfogalmazódott. Egy gidrán 3 éves méncsiko Gidran 30- Mr (jobbra)és egy 3 éves kisbéri félévér Rakéta Raul (balról) .
mdaniellaraul.jpgŐ Raul. Nálunk így nőnek fel a csikók. Rakéta Raul édesapja Rakéta III. Rakéta V.tm ( az a Rakéta akinek Mráz Tamás egy másik fiával Rakéta Reménnyel 140cm ig versenyzett)
anyja : Széplak Jenny
Kiváló ugró képességű kanca
Anyai nagyapja : Széplak Svejk
Aki 160 cm en is versenyzett , és Hortobágyon sokáig tartotta a magasugró rekordot 210cm-t ugrott

mdaniellamrgidran2.jpgA másik ló Gidran Mr
Apja : Gidrán Muskétás
10 éves koráig versenyzett, most Bulgáriábán egy gidrán állományban fedez.
Anyja : Káder Kedves
Nagyon könnyed és térnyerő mozgással rendelkezik
Anyai nagyapja: Káder xx
Tehát a telivér itt is megjelenik.
A felajánló Mátyás István és ő a tulajdonos is
A két lóról: Raul : főnök típus ha teheti meglép , többször ugrik ki a villanypásztoron és próbál a kancák közelébe férkőzni. Mr. : inkább visszahúzódó bizalmatlan, de etetésnél azért nem utolsó a sorban. Mindkét ló legelőn nőtt fel. Egy télen át futoistáloban abrakoláshoz leköltöztettük őket reggel este. Tehát a kötőféket és a vezetést valamelyest ismerik. Körmölve még nem voltak , mielőtt elviszitek őket azért egyszer megpörköljük őket, munkába állás után szoktam, pár hét múlva,de itt más lesz a helyzet.
Abban maradtunk hogy meg a télen herélésre is sor kerül.
A két csikó közül az egyik jön az "Éles bevetésre", de a másikat is számba vesszük mint tartalékot...!
hidegveru1.JPGEgy két szót még a hidegvérű ménesről. A hidegvérű tenyésztést Mátyás István (Mátyás István Kálmán fia) kezdte el 2001-ben 2db kancával. 2009-ben vett még hozzá 9 további kancát, ma pedig már harminc hidegvérű anyakanca van a ménesben.
hidegveru2.JPG A hidegvérű csikókra olyan nagy mostanában a kereslet, hogy akadnak olyan kancák akiknek a még meg sem született ivadékai már el vannak adva. 
A ménes alapítója agrármérnök, a valamikori Környei Mg. Kombinát egykori vezérigazgatója. Fia Mátyás István harminc évig versenyzett, ma már a felesége Mátyás Edina Daniella versenyez a ménes lovaival (alsó kép).mdaniella.jpg
Szólj hozzá