2019. jan 05.

"Éles bevetés" / Lovak, tenyésztők, lótulajdonosok - Zalaegerszegi Kisbéri Tenyészet (Földesi Krisztina - Oszterman József)

írta: Panyi György
"Éles bevetés" / Lovak, tenyésztők, lótulajdonosok -  Zalaegerszegi Kisbéri Tenyészet (Földesi Krisztina - Oszterman József)

        Ménesünk a Zalai dombok között, Zalaegerszeg határában, a Válicka és a Zala folyó találkozásánál található. A lovakkal való foglalkozást a 80-as években kezdtük. Egy kisebb kényszerszünet után  6 kancával elkezdtük a tenyésztést. A hat kancából kifejlődve mára már közel húsz kancával folyik a tenyésztés.     

 

 

liliomfi2.jpgFelajánlott lovunk - Forintos Liliomfi 3 éves kisbéri méncsikó  - Apja Forintos Fenomén a Forintos vonal egyik utolsó képviselője

liliomfi1.jpgAnyja Maxim Liliom Maxim XII-38 - a csikó nagyanyja és már a dédanyja is a ménesben született.

liliomfi3.jpgLiliomfi is kint született a szabad ég alatt és a belovaglás megkezdéséig még ott is fog élni. Vezethető, lábait adja, leköthető.liliomfipapir.jpgliliomfipapir2.jpg

 

liliomfi-menes1.jpgA tenyésztés folyamán igyekeztünk a kancákat hagyományos kisbéri vonalakba tartozó ménekkel párosítani, így a lovaink származásában megtalálhatók a Formás, Maxim, Széplak, Filou és Forintos vonalak.


liliomfimenes3.jpg

Kancáink télen-nyáron ridegtartásban vannak, a csikók a réten születnek és ott is cseperednek fel. A csikóknak a felnevelés során természetes körülményeket biztosítunk, melynek köszönhetően egészséges és edzett lovak lesznek. Mindemellett a csikók emberhez szokottak, szelidek, könnyen kezelhetőek.

 

liliomfimenes2.jpgKancáink az ugrósportban eredményes ménvonalak alkalmazásának és a jelentős telivér vérhányadnak köszönhetően az ugró és military sport számára értékes csikókat adnak, de több csikónk díjlovaglásban is megállja a helyét.

 

Szólj hozzá