2018. okt 17.

Lovas játékok (2.)

írta: Panyi György
Lovas játékok (2.)

           

  3.) Szökellősdi:

Fiatal korom egyik legjobb játéka volt, nagyon egyszerű, könnyen tanulható, és a bátorságon kívül még sok más a lovaglás szempontjából lényeges készségre van hatással, nem beszélve arról a hatalmas előnyéről, miáltal a játékos szinte 100%-os bizonyossággal tapasztalhatja meg a halálfélelmet, melynek rendszeres gyakorlása, pozitív hatással van a személyiség fejlődésére. Játszópajtásnak egy olyan lovat válasszál, amelyik előszeretettel csapkodja a fejét, de a legjobb ha már van is egy két kiütéses győzelme, illetve fogreszelőt még életében nem látott. Tegyél rá egy martingált, a legrövidebb lyuk után még lyukasszál tíz lukat, és állítsd a legrövidebb állásba. Nos, csupán ennyi előkészületet igényel a dolog. Később a játék során azért elég nagy szerepet kap a tehetség is, hiszen aki eleve "fakezűnek" született, behozhatatlan előnyt élvez azzal szemben akit túl érzékeny kézzel áldott meg a sors, de nem kell elkeseredni, mert szorgalmas gyakorlással a minimálisra csökkenthető ez az előny. A következőképpen játsszák:

Lovagolj ki többed magaddal terepre. Amikor valami jó hosszú síkra értek, kezdjetek el versenyezni, ami kifér a csövön. Neked kell az utolsónak lenni, és nagyon ügyelni arra, hogy jó erősen fogd a fejét acélból, hogy ne tudjon előre menni. A ló majd megpróbálja csapkodni a fejét, ám a nagyon rövid martingál meggátolja ebben, így nincs más választása minthogy elkezdjen szökellni. Na, ekkor kezdődik a játék. Tehát a ló elkezd szökellni, és a fejével jó erősen megránt előre. Te, miután fasza gyerek vagy, nem engedsz neki egy dekát sem, azonban mivel tudományosan mára már kimutatták, hogy a ló erősebb mint az ember, így csupán a játék kedvéért úgy kell csinálnod, mintha előre repülnél a nyakába a nyereg elé. Ekkor a lónak hátra kell csapnia a fejét, neked pedig az a feladatod, hogy tiszta erőből, férfiasan, jól belenézzél a két füle közé, a fejbúbra. A legjobb pontokat akkor lehet beszerezni, ha a kék monokli azonnal megjelenik a szem alatt, bár ezzel nincs időd törődni, mert a játék folytatódik tovább, miután a ló eme nemes gesztussal visszasegített a nyeregbe azért, hogy a következő pillanatban ismét kiránthasson, te ismét belenézel a füle közé, nagyon ügyelve arra, hogy ezúttal a másik szemed alá szerezz monoklit, tudniillik a szabályok szerint ugyanarra a monoklira többször pont nem adható. Ha már megvan a két monoklid, akkor a következő pontszerző hely az orrnyereg, minek törése esetén, a szabályok lehetőséget biztosítanak a dupla pontszerzés megítélésére is, ám itt a végső pontállás kialakulásában szerepet kap az is, hogy egy avagy két orrlyukadból folyik a vér, netán csak épphogy csordogál. Ha ezt a szintet is teljesítetted, akkor következő alkalommal már a száddal kell megcéloznod a fejbúbot. Amennyiben sikerül felrepesztened az ajkadat, az plusz pontot ér, a további pontállást pedig az határozza meg, hogy a játékosnak hány foga esett ki. Minden kiesett fog megduplázza pontjaid számát, ám a mozgó fogak az elbírálás során nem vehetők figyelembe. A játékot az nyeri, akinek minden monoklija megvan, az orra eltört és vérzik. Amennyiben többen is egyszerre érik el ezt a szintet, a kihullott fogak száma a döntő. Remélem most már kedvet kaptál egy kis lovagláshoz....!

 

     4.) Garanciásdi:

A "garanciásdi", a gazdálkodj okosan típusú játékok körébe tartozik. Kezdő lótulajdonosok kedvenc játéka, egyszerűsége sokakat megtéveszt, hiszen szükség van logikára, taktikai érzékre, és ravaszságra egyaránt. Úgy kezdődik, hogy bemész egy lókereskedőhöz, akivel rögtön közlöd, hogy te 10 000 Euróért akarsz venni egy fekete (semmiképpen sem szürke) lovat, aminek 160 cm legyen a marmagassága, de semmiképpen se legyen 165-nél magasabb, kanca legyen, 10 éves és nem fiatalabb, valamint követeled, hogy eredményes vásárlás esetén, a szerződésben rögzítve legyen, hogy ha bármi probléma felmerülne a ló használata során, az eladó garantálja a ló térítésmentes cseréjét. Tegyük fel, hogy aznap már meg is kötöttétek az üzletet, és az eladó bónusz gyanánt még ingyenes szállítást elvállalta. Az első kört ügyesen teljesítetted, ezért húzhattál egy szerencse kártyát, amivel 20% engedményt nyertél, a legközelebbi lóvásárlás alkalmával. Nos, tehát a lókereskedő leszállítja neked az általad 20 000 Euróért választott 4 éves, szürke, 195 cm magas heréltet. A következő napokban el is kezded életed nagy kalandját, amire mindig is vágytál, végre saját lovaddal mész terepre. Azazhogy csak mennél, mert a szürke csak ágaskodik a bejáratnál, nem hajlandó egy tapodtat sem előremenni. Nos a szabályok szerint nem adhatod fel csak úgy egyszerűen, mivel a továbblépéshez legalább 30 napi próbálkozás, és/vagy további két ambulanciás kezelésre van szükség. Ha ezt teljesítetted, akkor hívhatod fel a kereskedőt, akinek a következőt kell mondanod...:

"- A ló egyenesen fantasztikus...! Soha nem ültem még ilyen jó lovon....! Hihetetlenül intelligens, és együttműködő az emberrel,.......csak van egy kis baj vele....! Nevezetesen, egyszerűen nem akceptálja a többi lovat a karámban, a többi lóval nagyon agresszív,....persze csak ha nem vagyok ott,..... mert ha ott vagyok nem törődik a többiekkel, csak a társaságomat keresi....! Így hát, bár nagyon szomorú szívvel, de meg kell válnom tőle, nyilván időre lesz szükségem mire ezt a lelki törést feldolgozom, és persze a garancia jegyében, választanék egy másik lovat helyette....!"

A kereskedőnek ilyenkor megértően kell bólogatni, és azt mondani,... "Természetesen, csak tessék befáradni, és egy másikat választani....!"

Néhány nap múlva  tehát "befáradsz", és rövid keresgélést követően már meg is találod életed (második) legjobb lovát, mely hasonló adottságú mint az előző, ám két évvel öregebb, tapasztaltabb, az előző tulajdonosa megesküdött, hogy ennél jobb lova még életében nem volt, oda vissza "kétméterezett"  (Kétméterezésnek nevezik, amikor valaki a kocsmában ülve elmeséli, hogy a lovával két métert ugrott otthon a kertben. Jellemzője még, hogy általában nincsenek szemtanúk, de ha netán akad is egy, akkor nagyon valószínű, hogy az illető ugyanabban a kertben ugyanakkor szintén megugrotta a két métert a núbiai vadszamarával.) vele egy szál rúdon két vágtáról, csupán annyi gond volt vele, hogy állandóan kiugrott a két és fél méteres karámból, a szomszéd meg emiatt állandóan feljelentgette, így muszáj volt egy másik lovat vinnie, amelyik nem tud ennyire ugrani. Rögtön ki is választod ezt a lovat, érzed hogy már az első pillanattól a szívedhez nőtt, na és ahogy a boxban a válladra tette a fejét....., ez a ló kell neked...! Be is mentek rendezni az anyagiakat, csupán egy bagatell probléma akad, nevezetesen ez a ló 40 000 Euróba kerül. A játékszabályok szerint itt kicsit húzogatni kell a szádat, de röviddel később meglátod a pozitív oldalát, tudniillik neked ezért a kiváló jószágért csupán 20 000 Eurót kell letenni, mindenki másnak 40 000-be kerülne. Boldogan viszed haza életed második legjobb lovát. Másnap aztán kiderül, hogy a szomszéd igazat mondott, a ló valóban tudott kétméterezni, még rúd se kell hozzá, elég ha felülsz a hátára. Miután már szintet léptél a játékban, így itt már magasabb követelményeket kell teljesíteni, tehát tíz esés, vagy négy ambulanciás beavatkozás. Mivel te már elég tapasztalt lovas vagy, így semmi perc alatt teljesíted ezt a pályát, mindössze négy nap kell hozzá. Amikor kiengednek a kórházból, fel is hívod a kereskedőt, és elmondod neki, hogy fantasztikus élmény erre a lóra felülni, úgy kétméterezik mint egy szöcske, ha nem te lennél a lovasa akkor biztosan világbajnok lehetne, s mivel nem akarod, hogy később lelkiismeretfurdalásod legyen amiatt, hogy a világot megfosztod egy ilyen kvalitású lótól, ezért inkább élve a garanciális jogoddal, kicserélnéd egy olyanra, amelyik csak egyméterezni tud, neked elég egy olyan is. Meg is egyeztek, amint leveszik rólad a nyakmerevítőt, már mész is egy másik lovat nézni.

Pár hét múlva be is fáradsz, be is mutatják a csereként szóba jöhető állatokat, találsz is egyet, ki is próbálod, megy mint egy automata. Ez kell neked, viszont ez a ló pont 60 000 Eurót kóstál, kicsit húzod a szád, de neked ez csak húszezerbe kerül, ami mindenki másnak 60 000-be kerülne, már viszed is haza, másnap rögtön kiderül, hogy a kereskedő igazat mondott, "ha felülsz rá már biztonságban érezheted magadat". Csakhogy néhány nap elteltével még mindig nem sikerült felülnöd rá, mivel rúg a lovasra. Nincs is semmi gond, ezen a szinten már elég egy sípcsonttörés, az hamar megvan, mert a ló a negyedik napon már szét is rúgta, és nyolc hét múlva már izgalommal telve mehetsz újra, hiszen garanciád van, hogy kiválaszthasd életed negyedik legjobb lovát. A játékot az nyeri, akinek végül sikerül 200 000 Euróért egy olyan hobbilovat cserélgetni, amelyik nem tud megugrani 50 cm-t sem, nem lehet vágtába beugratni, ügetni nem hajlandó, viszont ki tudsz menni vele terepre.....!

 

Szólj hozzá