2018. ápr 20.

A hiúság vására (2.) - Fotók Hargitai Jani archívumából

írta: Panyi György
A hiúság vására (2.) - Fotók Hargitai Jani archívumából

       Tudni kell még azt is, hogy ezelőtt harminc-negyven évvel, rendszeresek voltak a területekben a csapatversenyek. Ezek sokkal érdekesebbek voltak mint a mai konszolidált világban, ahol végigmegy akár húsz lovas is anélkül, hogy valaki hibát vétene, szóval dögunalom az egész. Bezzeg a régi szép időkben, amikor előfordult hogy egy csapat három, vagy akár négy támadójátékost küldött a pályára. Na, az érdekes volt, bár azt nem lehetett mondani, hogy sok lovas ettől kapott volna kedvet a lovagláshoz. A nézőknek eszébe sem jutott volna olyan mondókákat kitalálni, hogy "Te csak azt hiszed ülök a lovon...."....hiszen az ugratás akkor még azon kevés extrém sportok közé tartozott, amit megtűrt a rendszer. Teljesen normális dolognak számított, ha az embernek olykor eltört valamije......De lássuk a "medvét"....!

14.jpgÉs mindjárt itt is van egy támadó játékos....! Feltehetően a taktikai megbeszélésen nem sikerült közös nevezőre jutni, mivel láthatólag a ló inkább a defenzív harcmodort preferálta volna, amivel a csapatkapitány nem tudott egyetérteni, így nem maradt más lehetőség, mint Caprilli előtti stílusban, kivont karddal rárontani az ellenségre.

15.jpgA kis ugrást is komolyan kellett venni, mert ha a kisujjadat odanyújtod, mindjárt viszi az egész karodat. A kard kirántva, látszik, hogy a lovas nem félne használni...! A ló pedig komolyan vette a fenyegetést, és egy vágtaugrással előbb elugrott, aminek feldolgozása a lovas részéről, a fotózás pillanatában még folyamatban volt.

16.jpgItt két dolog lehetséges. Vagy kaszkadőr az illető, és az esést gyakorolja, vagy pedig egy díjugrató verseny, ahol egy pacifista ló lelkiismereti, netán vallási okokból megtagadta, a támadás kivitelezését, ám a lelkiismeretes lovas feltétlenül szerette volna befejezni amibe belekezdett. A harmadik verzió, hogy orosz magyar barátságos meccs volt, és a magyar lovas éppen "lefekszik" az oroszoknak.

17.jpgA képen látszik, hogy csupán a résztvevők fele van jelen, nevezetesen a ló és a lovas. A másik két csapattag, akiket úgy hívtak hogy "Távolság" és "Lendület" kívülről szemlélték az eseményeket. A ló ügyesnek tűnik, még az is elképzelhető, hogy csont nélkül átért az ugráson....!

18.jpgHarcművész párost láthatunk, amint éppen szüggyel hárítják a veszélyt jelentő ugrást. Tökéletes munkamegosztás példája, amíg a ló felveszi a harcot az előretörést akadályozó tényezőkkel, addig a lovas légi biztosítással támogatja az offenzívát. Ha ez a fotó ma készült volna, egészen biztosan felmerült volna a gyanú, hogy fotómontázsról van szó, ám abban az időben ez még fel sem merülhetett.

19.jpgEzt hívják "biciklizős" technikának, otthon csak akkor gyakorold ha senki se lát. Elég eredményes megoldásnak mondható, körülbelül az esetek 10%-ában sikerül is talpon maradniuk, tehát még a hülyének is megéri próbálkozni vele. Jelen esetben miután éppen a küllők közé szorult a rúd, feltehetően nem tartozik a 10%-os csapatba.

20.jpg"Elmegyek, elmegyek, hosszú útra megyek...! Hosszú út porából köpönyeget veszek...!" A képen éppen azt a pillanatot sikerült megörökíteni, amint a lovas a hosszú út porából készül köpönyeget venni. Látszik hogy a ló nagyon jól idomított, rendkívül közreműködő, így joggal feltételezhetjük, hogy az akció sikeres volt. 

21.jpgAmikor a ló az utolsó pillanatban úgy ítéli meg, hogy lejárt a munkaideje....A lovas nagyon jó stílusban megy vele, jó harcoshoz méltóan az utolsó pillanatokig tartja a pozícióját,  mielőtt elemelkedne a kifutóról.

22.jpgNe aggódjon főnök...! Megoldjuk...! Ahol probléma van, ott mindig kell valami megoldásnak is lenni....! .....És már félig meg is van, ne tessék ott fent ugrálni kérem, mindjárt készen vagyunk....!

23.jpg...."Mit lát főnök...?! ....Észrevettek....?...Bukjon le ide mögém, nehogy eltalálják....!

24.jpgRégebben az ÖKFSZ (Önkéntes Kaszkadőrök Független Szervezete), ingyen és bérmentve szolgáltatott műsort a versenyen résztvevőknek. Én is közéjük tartoztam, ezzel alapoztam meg későbbi népszerűségemet. A képen egy a "földre vetődés az ugrás után" nevű gyakorlat bemutatását láthatjuk, amit a versenyző még azzal is nehezít, hogy a rudat a ló lábai között tartja. Nem kell aggódni, mindent az ellenőrzésünk alatt tartunk, mindig így szoktuk csinálni....!

25.jpgItt egy nagyon készséges lovat láthatunk, amint éppen betekintést enged lovasának a két füle közé. 

Szólj hozzá