2017. aug 18.

Mit jelent egy lovasnak az "alap

írta: Panyi György
Mit jelent egy lovasnak az "alap

Az alábbi videót Hargitay Balázs küldte át nekem, amin egy olyan alapszisztémát láthatsz, amivel Írországszerte lépten nyomon találkozhatsz, jól lehet ez a felvétel nem ott készült. A lovasok ebben nőnek fel, mire elérik a felnőttkort, már szinte beléjük égett. Aztán aki ennél többet akar, erre felépítheti a saját elképzeléseit, míg nálunk még a szomszéd faluig sem tudsz elmenni, hogy  láthasd az azonos alapokat. Nálunk azért ilyen vad az ellentét az alternatívák (NH), és a hagyományos lovasok között, hiszen mindenkinek saját elmélete van, az alapján ítéli meg a világot, azt kell védenie, ha életben akar maradni. Lenyűgöző videó a "lovak hazájából".

És végül, de nem utolsó sorban kimásoltam ide néhány fogalmat az "alapról". Ezek a fogalmak tömören elmondják, miért lenne az alapokra szükség.

  •  Átvitt értelemben: Egy tárgykör vagy tudás, olyan leglényegesebb tudnivalóinak (sarokpontjainak) az összessége, amire abban a tárgyban a többi dolog, törvény, következtetés épül, amihez a többi dolog illeszkedik. Ezekre a pontokra épül az egész tárgy vagy tudás, ez az ami miatt az a dolog működik, amiért az értelmes és igaz. Tudomány elemeiben való jártasság.
  • Kiindulási tapasztalat; kezdeti ismeretanyag, korai élmények, amelyek egy személy további fejlődését lehetővé teszik, és élete irányát és tartalmát megszabják.
  •  Legfontosabb tényező; egy cselekvés, művelet lefolyását és eredményét biztosító feltétel.
  •  A legfontosabb tényező, amely egy helyzet, állapot, rend fennállását biztosítja vagy jellegét meghatározza.
  •  Irányelvek összessége, amelyek egy mozgalom vagy társadalmi, politikai, gazdasági szervezet működését megszabják és irányítják.
  •  FilozófiaKiindulási adottság, amelyhez viszonyítunk, illetve viszonyítással bizonyos mértékben meghatározunk egy jellemzőt, minőséget.
  •  MatematikaKiinduló szám; az a szám, amin a szóban forgó műveletet elvégezzük.
  • Okozó tényező; a legfontosabb működési előfeltétel. Egy jelenség mögött meghúzódó ok, amire az visszavezethető.
  •  Kiinduló ismeret, ami nélkül egy gondolkodási vagy működési rendszer, erkölcsi, szellemi dolog nem létezhet, nem működhet, ami nélkül egy jelenségcsoport nem magyarázható meg.

Nos, akkor ennyi definícióból már könnyen összerakható, mi lehet a lovazás alapja.....!

Szólj hozzá