2017. jan 02.

Puissance 1980-ban a londoni Olympiában, a hagyományos karácsonyi versenyen

írta: Panyi György
Puissance 1980-ban a londoni Olympiában, a hagyományos karácsonyi versenyen

Négyen teljesítették a harmadik összevetést hibátlanul, a magasság 2.16 volt. A negyedik összevetésre Gerd Wiltfang lovagolt be elsőként Romannal, a kőfal magassága 226 cm....(a videón) A páros a versenyt megelőző évben 1979-ben nyert Rotterdamban egyéni Európa bajnoki címet, ugyanott csapatban az ezüstérmet szerezték meg, és még ugyanebben az évben Hamburgi Derbyt is sikerült megnyerniük, és a német bajnokságot is begyűjtötték....1978-ban az Aachenben megrendezett világbajnokságon egyéni világbajnoki címet szereztek. Érdekességként még elmondom, hogy  ezidőtájt Gerd Wiltfang több lovára is kapott ajánlatot, ugyanakkor a többi toplovas is ki volt téve annak a "veszélynek", hogy kivásárolják alóluk a lovat. Már abban az időben is közel 1 000 000 márkás ajánlatokról volt szó. Ennek okán, hogy az ne fordulhasson elő, hogy a lovasok valamelyik nagy világverseny előtt "elgyengülnek" egy hasonló ajánlat révén, a Német Olympiai Bizottság lovaglásért felelős részlege minden válogatott lóba bevásárolta magát. Roman is aspiráns volt a moszkvai olympiára, így 50%-ban a NOB tulajdona volt már a londoni verseny ideje alatt. Nem kell aggódni, ez nálunk belátható időn belül nem fog előfordulni...hihihi...Roman mindvégig Wiltfang tulajdonában maradt, 1992-ben egy kólika következtében pusztult el Wiltfang saját birtokán Thedinghausenben. 22 éves volt, és az utolsó öt évét teljes nyugalomban, karámban töltötte. Gerd tisztában volt vele, hogy akár élhetett volna még tovább is, de azzal nyugtatta magát, hogy "az élet inkább legyen rövidebb de jó, mint hosszú de nehéz"....! A sors iróniája, hogy öt év múlva ő is követte a lovát, 1997-ben 51 évesen szívinfarktus következtében halt meg egy hétfői napon.  

 

 

 

 Másodiknak David Broome lovagolt a pályára Mr. Ross nyergében.  Ő szintén az akkori világelitbe tartozott, az 1970-es La Baule-i világbajnokság egyéni aranyérmese, ugyanakkor csapatban szintén világbajnok 1978-ban Aachenben. Háromszoros egyéni Európa bajnok, egyszeres csapatban, és négyszer nyert csapatban ezüstöt az európa bajnokságokon. 1988-ban a Szöuli olympián, egy csapatban lovagoltak Joe Túrival a Nemzetek díjáért.

 

A negyedik összevetés harmadik indulója Patrick Caron Gai Sarde nyergében. Mielőtt megfeledkeznék róla, a triplebar magassága 185 cm volt a negyedik összevetés során. Mi magyarok itt szoktuk abbahagyni....hihihi...Patrick Caron legjobb eredménye az 1982-es Dublini világbajnokságon a francia csapattal aranyérmet szerzett, de amikor a felvétel készült még nem tudhatta mit hoz a jövő.

 

A negyedik lovas az utolsó öszevetésben Hugo Simon, a németből lett osztrák, aki azért váltott állampolgárságot, mert nem fért be a német csapatba az 1972-es müncheni olympián. Egyike kora legsikeresebb ugrólovasainak, az 1979-es rotterdami Eb-n egyéniben harmadik volt, derby specialista, kétszer is nyert Hamburgi derbyt, Hicksteadben volt második, hogy csak a leghíresebbeket említsem. Ő volt az első lovas a világon akinek háromszor sikerült világkupát nyernie. A mai napig versenyzik, utoljára a Wiener Neustadtban volt eredményes, ahol a nagydíj második helyét szerezte meg, 74 évesen.

Ezelőtt harminc évvel még nem volt ritka, hogy a magasugratásban, 220 fölött még többen versenyben voltak, gyakran ugrottak 2.30 m környékén. Németországban sok, a nyilvánosság számára ismeretlen lovast ismertem, akik 220 fölött, vagy éppen 2.30-at is ugrottak sikeresen.

Szólj hozzá