2015. máj 25.

Sznobné és a lánya.....

írta: Panyi György
Sznobné és a lánya.....

.......állnak a csillivilli luxuskamionjukkal a sok csillagos luxusverseny beléptető kapujánál veszteglő hosszú sor vége felé. A beléptetés hosszú, körülményes procedúra, nehogy véletlenül illetéktelenek vegyüljenek a tömegbe. Sznobék akkor minősültek a versenyre, amikor befizették a sok százezres szponzorpénzt, bár ez nem jogosította fel őket, hogy a sor elejére menjenek, így hát muszáj volt türelmetlenül várniuk. Sznobné nagyon szerette ezt a gyönyörű új kamiont. Ez testesítette meg számára azt az igazi vagabund életformát, ami a korlátlan szabadságot jelenti az ember számára. Keményen meg kellett szenvednie ezért a megvalósult álomért. Az általános iskolában nyolc éven keresztül gyűjtötte a takarékbélyeget, hogy álmát valóra váltsa. És íme, semmi sem lehetetlen....! Ez egy nagyon praktikus jármű volt, hiszen elfért az aljában a piros Ferrari is, ami nélkül szinte lehetetlen létezni a versenyen, ha messze vannak a boxok és vizet kell hozni, vagy kiszaladni a melegítőbe megnézni, hogyan áll a verseny, mikor kell elkezdeni szerelni a lovat. Volt ugyan beépített trezor is, de nem nagyon használták, mivel egy egy versenyre mindössze alig több mint pár millió készpénzt vittek magukkal arra az esetre, ha netán kenyeret vagy tejet kéne hirtelen venni. Minden más esetre ott volt a hitelkártya. Mielőtt elindultak volna történt egy kis malőr, mivel a luxuslovászuk, - kitöltve a félóra felmondási idejét - hűtlenül odahagyta őket. Pedig nagyon megbecsülték, hiszen a szokásos fizetés dupláját fizették neki, ami két liter bort tett ki naponta. Akkor döntöttek a dupla fizetés mellett, amikor már a harmadik hűtlen lovászuk mondott úgy fel, hogy nem mondott fel. Gondolták, talán napi egy liter bortól még nem elég hülyék, hogy dolgozzanak nekik, de hát sajnos ha a kisujjadat nyújtod oda már az egész karodat akarják. Nem beszélve a teljes ellátásról, ami egészen addig terjedt amíg a szem ellátott. Ingyen lakás, amit direkt neki alakítottunk ki a garázs egyik feléből, saját vécével a kert végében, és abban a kristályvizű patakban olyan jókat lehetett fürdeni......!!!......Egyszerűen érthetetlen.....!  Az emberekkel nem szabad jót tenni, mert úgyis visszaélnek vele.....! Végül is luxuslovász nélkül voltak kénytelenek útra kelni, a sor pedig lassikán araszolt csupán. Egyszer csak kigyulladt a fény Sznobné fejében...! Azt mondta a lányának : - Te kislányom, ott van a hátul toporzékoló luxuslovunk mellett a luxuslapát. Szaladj már előre vele, keresd meg a bokszunkat, igazítsd el a forgácsot, vigyél vizet, hogy amikor már odaérünk, csak lepakoljuk a luxuslovunkat, aztán beülhetünk a luxus Ferrarinkba és már mehetünk is a luxusszállodánkba kipihenni ezt a sok stresszt amit átéltünk a mai nap folyamán. Azt mondja erre a Sznobné lánya : - Anya, te teljesen hülye vagy....? Csak nem képzeled, hogy végigvonulok itt az emberek szeme láttára egy lapáttal a kezemben......!? Szerinted mit fognak rólam gondolni.....?

Röhögjél nyugodtan, mert kicsit ugyan kiszíneztem, de az utolsó mondatok szó szerint elhangzottak egyszer valahol, valaki szájából. Akinek nem inge.......

A "sznob" szóval olyan embereket illetnek, akik ugyan nem nemesek vagy tagjai valamely elit körnek, de mégis a rájuk jellemző attitűd felvételével olyannak akarnak tűnni, mintha oda tartoznának. Bár a "lovasság" nem feltétlenül egy elit csoportot jelent, mégis van egy ilyen jelenség manapság.... Te találkoztál már olyanokkal akik ugyan nem lovasok, mégis annak akarnak tűnni....?

Szólj hozzá