2019. sze 20.

Lófajták - A "téli" ló

írta: Panyi György
Lófajták - A "téli" ló

      Na, megint rám jött, ezt muszáj volt még gyorsan leírnom, mielőtt szétkapom a gépet, mert ez mégiscsak egy ismeretterjesztő blog lenne, az meg már más kérdés, hogy milyen ismereteket terjeszt....hihihi...Azért kellett ilyen gyorsan cselekednem, mert ha rám jön a roham, és nem írom le az isteni sugallatot, akkor elfelejtem, és nem tudom többé közkinccsé tenni.

Tehát, a világ legkevésbé ismert lófajtája, a "téli" ló, amely a földkerekség minden pontján, egyenlő elosztásban található meg. Ez nem jelenti azt, hogy kis létszámú lenne a "téli" lovak populációja, csupán arról van szó, hogy rejtőzködő életmódot folytat. A többi ló között, a fajtabéli jellegzetességek fel sem tűnnek az egyszerű halandónak, azokra csak akkor derül fény, amikor a lovas elkezd foglalkozni vele. Az egyik ilyen, hogy a "téli" lónak nagyon jó a látása, hallása, sőt a legtöbbjük természetfeletti képességekkel is rendelkezik. Látásáról elég annyit említenünk, hogy nagyságrendekkel jobb látással rendelkezik mint a kőszáli sas. Ezt a következő kísérlettel bizonyították. A "téli" ló ment az úton. Először átengedtek tőle egy kilométerre egy hangyát, hátán egy nagy kenyérmorzsával, az úton. Nem történt semmi. Aztán 900 méterre megismételték a kísérletet. Nem történt semmi, azonban a 800 méteres kísérletnél már azonnal észlelte a veszélyt, és egy tapodtat sem volt hajlandó továbbmenni a biztos halálba. A kőszáli sassal szintén megismételték a kísérletet, ő azonban még öt méterről, hat dioptriás szemüveggel sem észlelte a hangya jelenlétét, még akkor sem, amikor egy teljes szelet kenyeret cipeltettek vele át az úton. A "téli" ló hallása nem vetekszik a világ legjobb hallásával rendelkező "nagy viaszmoly" hallásával, tudniillik annál sokkal jobban hall. Olyan dolgokat is képes meghallani, amit a "nagy viaszmoly" még csak nem is érzékel. Ennek bizonyítására a legjobb példa az az ominózus eset, amikor egyszer egy "téli" ló hallott valamit, amit rajta kívül senki más nem hallott, persze jól megijedt. Látszólag ezután semmi sem történt, azonban tíz év múlva ugyanott hatalmas földrengés pusztított. Ekkor már tudták, hogy a ló előre jelezte a földrengést, de már késő volt. Innen tudjuk tehát, hogy a "téli" ló, akár tíz évvel előre is képes meghallani, a földrengést megelőző zajokat. Természetfeletti képességeiről azt illik tudni, hogy nyitva van a harmadik szeme, és olyan dolgokat is meglát, amit senki rajta kívül, például manókat ördögöket és riasztó szellemeket. Ezt volt a legegyszerűbb bebizonyítani, mert amikor egyszer egy "téli" ló, látszólag ok nélkül megijedt, éppen ott volt Mari néni, aki azonnal lement alfába, és alátámasztotta korábbi feltevését, miszerint a ló szellemeket szokott látni.

     A "téli" lovat hagyományos értelemben nem sok mindenre lehet használni, ám vannak speciális területek, ahol nagyon jó hasznát venni. Ilyen például a tavasz előrejelzése. Ez úgy történik, hogy meg kell figyelni amint a "téli" ló a tél végén kijön a barlangjából, és ha nyújtózkodik egyet, ásít egy nagyot, nem történik semmi, akkor még tél van. Azonban ha kijő a barlangból, és a ragyogó napsütésben megijed a saját árnyékától, akkor már örülhetünk, mivel itt van a tavasz. Tulajdonképpen a nevét is innen kapta, mert télen nem fél, hiszen nincs árnyéka amitől meg kellene ijednie, nyáron viszont fenyegető veszélyek leselkednek rá mint a Gyűrűk urában is megjelenített árnyéklovasok, ami valljuk be őszintén, valóban elég ijesztőek. Van még egy nagyon hasznos felhasználási területe a "téli" lónak a mezőgazdaságban. Tudjuk nagyon jól, hogy a trágya elszállítás, illetve a trágya kezelése ma már nagy problémát okoz a lovasoknak. Nem így annak, akinek "téli" lova van. A használati utasításban a következő van leírva. Először, fehér fóliarakásokkal ki kell jelölni a trágyával kezelendő területet. Ez azt jelenti, hogy 10-15 méterenként kell egy fóliát a földre helyezni. Ezután nincs más dolgunk, mint az, hogy felüljünk a derék jószágra, és ellovagoljunk a fóliák között. Nyugodt lehetsz, úgy össze fogja fosni az egész területet, hogy a trágyaszóró sem különbül. Takarékos hozadéka a dolognak, hogy a trágya rögtön a rendeltetési helyére kerül, nem kell tárolni, nincs vesződség vele. Nos pillanatnyilag itt tartunk, eme nemes lófajta tudományos megismerésében, de ha te is végeztél már kísérleteket, akkor oszd meg azt a tudományos világgal, hadd okuljon belőle mindenki....!

Szólj hozzá