2019. ápr 23.

"Éles bevetés" / Célegyenes - Program - Jövőkép

írta: Panyi György
"Éles bevetés" / Célegyenes - Program - Jövőkép

    53238282_509739002886765_3299036685832028160_n.jpg

Sziasztok...!

Egy hétre vagyunk attól, hogy az "Éles bevetés" csapata nekifusson egy olyan lovasrendezvénynek, amilyenhez foghatót Magyarországon még soha nem láttunk,  nem volt előttünk minta, a sötétben haladtunk előre meglehetősen nehéz körülmények között. Hogy csak egyet említsek, szinte az egész program az interneten szerveződött, emellett mindenki végezte a munkáját, nem voltak főállású szervezőink. Nem kerültek el bennünket a konfliktusok sem, ez sajnos az én hibámból fakadt (hibáimból fakadtak), és már oda fajultak a dolgok, hogy felröppent a hír, hogy a rendezvény elmarad...Mint tudjátok, az egyik fő jelmondatunk úgy hangzik, 

"MI NEM PROBLÉMÁKAT KERESÜNK, HANEM MEGOLDÁSOKAT".....!

A problémát nem kell keresni, az magától is meg fog találni, még elbújni sem tudsz előle, s ilyenformán ez sokkal praktikusabb módszer, tudniillik

"AKI KERES, TALÁL"....!

Nyilván mindenki azt talál amit keres, tehát aki problémát keres, annak egyre több lesz belőle, aki pedig a megoldást keresi, az azt fogja megtalálni előbb vagy utóbb....! A rendezvénnyel kapcsolatos problémáinkra is megtaláltuk a megoldásokat....! Így tehát,

Az "Éles bevetés" rendezvény, 2019. május 1-től 5-ig Móron, a Hétkúti Lovaspark lovardájában, egy hét múlva kezdődik....!

Persze nem állítjuk azt, hogy minden perfect lesz, de éppen ez fogja adni az egyéniségét. A helyszínen is kell majd improvizálni, erre fel vagyunk készülve...!

 

Mit láthattok majd, mi lesz a program...?

Először is azt tudni kell, hogy kétféle program lesz látható. Az egyik az eredeti szakmai jellegű program, ami a belovaglás körül forog, és öt napon keresztül minden nap látható lesz. Ezen kívül megrendezésre kerül egy show jellegű program, ami viszont csak három napon lesz látható. Ennek technikai okai vannak, például az, hogy ezekre a napokra mentőt kell fizetni, és a három nap már így is 150 000 forint, hogy csak ezt említsem. Szintén technikai okai vannak, hogy kedden délután már tartunk egy "0"-dik napot, ami azt jelenti, hogy a lovasok délben már a helyszínen lesznek, megtartjuk a sorsolást, és délután kezdjük az első foglalkozásokat a csikókkal. Miért van ez így...? Az egyik oka, hogy a csikók jobban tudjanak alkalmazkodni a helyzethez, ezért már hétfőn délután a helyszínre érkeznek. Nyilván kedden eleve szükségük van mozgásra, tehát ez az első ok. A második ok az, hogy a szakmai program, tehát konkrétan a csikókkal való foglalkozás, vasárnap délig tart, így lesz meg pontosan az öt nap. Ez az idő egyébként is rövid, muszáj kihasználni minden lehetséges percét, vasárnap délután már csak beszélgetések lesznek az eseményekről, és a továbblépésről. A harmadik ok a Szalay Dani programja, tudniillik ő eleve úgy vállalta, hogy szombaton este már haza kell mennie, mivel vasárnap fogathajtóversenyre indulnak Windsorba. Az a fél nap a Daninak nagyon sokat fog számítani.

Az említett három shownap első napja Május 1-én szerdán kerül megrendezésre, délelőtt a "belovagló program" fog zajlani, amit az érdeklődő nézőknek Pataky Kata okleveles Monty Roberts instruktor, és Benner János (maga is az egyik résztvevő lovas) fog kommentálni. Délután, gyerekműsor, lovagoltatás, pusztataxizás, valamint a "belovagló" program délutáni része lesz látható. Annyit tudni kell a szabályokról, hogy minden lóval 2X fél órát lehet effektív munkát végezni, ami azt jelenti, hogy a körkarámban (amit Pataky Katától kaptunk térítés mentesen) ügetés és vágtamunkát ebben a kétszer fél órában kell lerendeznie a lovasnak, a szakmai felügyelők, és a nézők előtt. Ezen kívül lehet (és kell is) foglalkozni bármikor a lóval a pihenőidején kívül, ami azt jelenti, hogy este hattól reggel hétig, plusz a reggeli és a déli etetés után egy óra elteltéig, nem lehet őket zavarni. Egyébként lehet ápolni őket, lehet szoktatási gyakorlatokat végezni, lehet vezetgetni, legeltetni, a külső környezethez szoktatni, meg lehet neki mutatni pl. fóliát, és minden mást amitől tart a kinti vagy akár a benti környezetben, akár a mosóra is lehet szoktatni, lábfelvételeket lehet gyakorolni, vagy lehet lépésben két futószár között nyugodtan hajtani is. Nem lehet ügettetni, vagy vágtáztatni. A munkát a nézőkön kívül szakmai felügyelők kísérik figyelemmel, s bármikor leállíthatják a programot ha a ló megsérül, netán nem jár tisztán, vagy láthatóan szenved valamitől. A lovasoknak kifejezetten kell ügyelni arra, hogy az ilyenkor kényes pontokon, tehát a szájszegletben, a heveder alatt vagy előtt, netán a nyereg alatt, durva esetben a mar tájékán ne forduljon elő hámsérülés, mivel ilyen esetben nem folytatható a munka a csikóval, illetve ha mozgás közben az adott terület nincs irritálva, akkor annak megfelelően folytathatja (tehát zabla vagy nyereg nélkül), amennyiben a szakmai felügyelők úgy döntenek.

Az értékelés szempontjai:

  • kezelhetőség, láb felvétele, ápolhatóság, vezethetőség, a szoktatás folyamatának lezajlása és célszerűsége
  • együttműködési készség kialakítása, együttműködés a lovassal, jelzések- jelrendszerek kialakítása
  • előremenés kialakítása, előremenés vezetőszáron, előremenés lovas alatt ( amennyiben sor kerül a felülésre)
  • segédeszközök használata - a lovasnak magyarázatot kell tudni adni arra, hogy miért használja az adott eszközt, mit szeretne elérni vele, illetve sikerül e neki elérni a célját az adott segédeszközzel
  • futószáras munka célszerűségének elbírálása - a lovasnak el kell tudni magyarázni, hogy miért futószáraz, és konkrétan mit szeretne elérni vele (az elbírálás során mindig azt kell figyelembe venni, hogy a végső cél a felülés elérése, és az adott munkafázis hogyan illeszkedik bele  a cél elérésének folyamatába
  • a munka logikus menetének, felépítettségének és hatékonyságának elbírálása
  • irányíthatóság és annak elérése
  • lóra szállás, és a hozzá vezető út elbírálása
  • amennyiben lovaglásra sor kerül, az előremenési készséget és irányíthatóságot kell figyelembe venni (öt nap alatt egyenességről még nem beszélhetünk ezért eltekintünk tőle)  Kérdéseket lehet feltenni, de erre a célra esténként külön szervezünk bográcsozást, grillezést, szalonna sütést, ami közben a napi eseményeket dolgozzuk fel kötetlen beszélgetés keretében. Itt szó lesz ezen kívül még az "Éles bevetés" jövőjéről is, és ennek érdekében "szakmai mentorunk" Sós Attila legalább három estén részt fog venni ezeken az esti eseményeken. (Külön lehet jelentkezni segíteni a főzésnél sütögetésnél, előkészíteni, illetve a felmerülő munkálatoknál segédkezni.)

Miután az alapítvány nem készült el az adott időpontra, ezért nem az alapítvány számlájára gyűjtünk pénzt, hanem közvetlenül a két kedvezményezett, azaz Tászler Melinda és Pető Sándor és családja részére. Az egybegyűlt pénzt elfelezzük, és egyenesen a számlájukra utaljuk, mint adományt...! Két gyűjtőurnát állítunk fel, az egyiket Móron az "Éles bevetés" helyszínén, a másikat pedig Kiskunhalason, a Hirling József Lovasparkban megrendezendő Nemzetközi Lovasnapokon (CSI**). Kérünk minden lovast és szimpatizánst, járuljon hozzá a két lovas megsegítéséhez....! Hétfőn talán személyesen is lemegyek Kiskunhalasra, de ezt még nem ígérhetem 100%-ra, miután vasárnap éjszaka fogok előreláthatólag hazaérkezni Kalocsára.

Május 2-án és 5-én csütörtökön és vasárnap kizárólag szakmai nap lesz.

Május 3-4-én szintén lesznek szórakoztató programok, ahol tartani fog bemutatót Mészáros Gyula, és Pataky Kata is. A teljes programtervet még mindig foltozzuk, amint készen lesz megosztom veletek....!

Előre is elnézést kérünk mindenkitől, ha a program nem úgy fog zajlani ahogyan azt terveztük, még jelen pillanatban is kellett változtatásokat eszközölni, amint elkészül megosztom veletek....!

 

  Jövőkép

 

Annyit már biztosan mondhatok, hogy az "Éles bevetés" program már beindult, amint látjátok nem zárkózunk el senkitől, semmilyen módszertől, mivel a cél elérését tartjuk fontosnak, nem pedig azt, milyen úton ért oda bárki is. Tehát a lényeg az eredményesség, és a párbeszéd....! Annyit talán már most kijelenthetek, hogy ilyen színes palettát a lovasok között még nem produkált senki, de ha tévednék, ezt szívesen kiigazítom....! Nyitottak vagyunk mindenki felé, nem akarunk senkit meggyőzni az igazunkról, számunkra minden módszer életképes, amelyik bizonyítja az igazát....!

A már megosztott terveken kívül, már felsejlett egy őszi karitatív jellegű vadászlovaglás szervezése, hasonló mint amilyeneket az írek szerveznek, és lehet látni a YouTube-on, hogy a jótékonykodó mezőny fele törik szakad bukik esik, és a következő jótékonysági lovagláson már azoknak gyűjtenek akik az előzőn indultak, így megvan a folyamatosság.....hihihihi....! Na, nem ilyet akarunk szervezni, de hasonlót, csak saját szabályokkal, a lovak és a lovasok szigorú védelmét szem előtt tartva. Engedjétek meg, hogy erről ne áruljak el részleteket, aki esténként marad beszélgetni, elképzelhető, hogy lesz erről is szó.

Tapogatózunk már olyan irányba is, hogy baleset biztosítást intézzünk kifejezetten lovasoknak, mivel mindig olcsóbb a megelőzés, ha megtörténik a baj. De ha már megtörtént, akkor legyen biztosítva a lovasok anyagi háttere. Ez első körben nyilván a legveszélyeztetettebb lovasokkal kezdenénk, de kiterjesztenénk egészen az amatőrökre is. Erről sem árulnék el többet, még nagyon gyerekcipőben járnak, de mint említettem, ha eljöttök, talán közösen jobban, könnyebben formálhatjuk a saját jövőnket....!

Arra kérek minden lovast, ébredjen fel ebből az apátiából ami pillanatnyilag jellemzi a lovaséletet, és jöjjön el Mórra, mutassa meg magát, és talán úgy fog hazamenni, hogy azt érzi tartozik valahová, ahol szívesen veszik ha tenni akar. Nem egy olyan rendszert szervezünk, ami valami afrikai basa köré épül, hanem egy olyan közösséget, ami tudja helyettesíteni a basát ha az kiesik, mivel közösségként működik. Én nem vezére akarok ennek a csoportnak lenni...! Én csupán életem hátralevő részében szeretnék magamnak, neked, és mindenkinek megfelelő lovasmunkát, amihez nekünk kell a piacot is megteremteni, szeretném ha hatással tudnánk lenni a mai magyar lovaskultúrára oly módon, hogy megtanítjuk a lovaknak és a lovasoknak egyaránt az alapokat. Ennyit ígérünk, nem többet, nem kevesebbet. Ez nem olyan sok, hogy teljesíthetetlen lenne, alapfeltétele viszont, hogy a lovastársadalom partner legyen ebben. Egyre nagyobb a lovasmédia érdeklődése, ezt majd fogjátok tapasztalni, de nincs kizárva az a lehetőség sem, hogy valamelyik kereskedelmi TV-n kapjunk nyilvánosságot. Tegyük félre az előítéleteinket (én már megtettem), és tegyünk lépéseket közösen. Az első lépés az lesz, hogy segítsünk azokon a lovas társainkon, akik bajba kerültek....!

Szóval várunk mindenkit Mórra, ott a helyetek velünk....!

Panyi György

 

 

Szólj hozzá