2019. ápr 04.

"Éles bevetés" - Lovak, tenyésztők, lótulajdonosok / Kiss Melitta

írta: Panyi György
"Éles bevetés" - Lovak, tenyésztők, lótulajdonosok / Kiss Melitta

         Melittáról azt kell tudni, hogy még abban az időben amikor Kisharsányban volt istállója, jártam hozzá heti két alkalommal edzést tartani, szóval már régóta ismerjük egymást. Ő is felajánlotta a segítségét már a kezdet kezdetén, most pedig ő a rendezvényünk egyik fő szervezője, egyben támogatója is, hiszen a rendezvényen résztvevő csikók azokat a helyeket foglalják majd el, ahol a Melitta lovai állnak, ergo addig amíg a rendezvény tart, kiesik a lovagoltatásból származó bevétele. Ezúton is szeretném megköszönni a munkáját, és hozzáállását, mert ha így még nem lenne elég nehéz az élet, hát elmondom, hogy január elején kisbabája született, akit persze nem hanyagolhat el mindenféle világmegváltó rendezvények miatt, de még nem hallottam panaszkodni....! Hát akkor nézzük Melitta bemutatkozását...!


Siklóson születtem és itt lettem a lovak szerelmese. 8 évesen, egyik általános iskolás tanárom szervezésével, iskolai keretek között ismerkedtem meg a lovaglással, és lettem rendszeres látogatója a lovardának. Elszánt voltam, és már 9 évesen elkezdtem versenyezni egy Szellő nevű ló nyergében.
Az első három évben nem volt sok siker élményem, de nem adtam fel. Már akkor tudtam, hogy ez az én világom, ezzel akarok foglalkozni.
Kitartásomat látva, 14 éves koromban megkaptam az első saját lovam, Dzsindzser személyében, majd hamar követte őt még kettő lovacska. A lovaimat otthon, háznál tartottuk, az én feladatom volt róluk gondoskodni. Komolyan vettem a feladatot, ezért a középiskolát levelező tagozaton végeztem el, hogy minél több időt tölthessek a lovaim képzésével és a versenyzéssel.
Egyre csak nőtt az állomány, 20 éves koromra saját istállóm lett Kisharsányban. Voltak bértartóim, zajlott a lovasoktatás, belevágtam a tenyésztésbe is. Fiatal, nyers lovak után kutattam az országban, akiket később én magam képeztem ki és vittem versenyre, majd próbáltam értékesíteni őket itthon és külföldön egyaránt.
Ebben az időszakban ismerkedtem meg Panyi Gyurival és lettem a tanítványa.
A verseny eredményeim alapján felvettek a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karára. 2004-ben végeztem, mint Sportedző.

melcsi1.jpg

Képen: Qualuxa nyergében

A fő tevékenységem továbbra is a versenyzés volt, lovak kiképzése és értékesítése. A versenyeken mindig saját képzésű lovakkal indultam. Volt szerencsém lovagolni nemzetközi pályákat és mesterek tornáját is.
Sok remek lóval találkoztam és dolgozhattam együtt.

melcsi2.jpg

Képen: Géniusz, mi csak Mónikának hívtuk

Egyik ilyen lovam volt Géniusz, aki nem „full pedigrés” viszont szívét lelkét beleadja a pályán. Nekem rengeteget nyert, és azóta 2016-ban Busi Sándorral a hátán amatőr Magyar Bajnok lett (tiszta hibátlan teljesítménnyel).
Az élet változásai engem sem kerülhettek el, így kötöttem ki 2012 év végén, Móron a hétkútiban. Most már a fő tevékenységem a lovasoktatás, illetve folytattam a tenyésztést is. Korábbi versenylovaim most kiváló tenyészkancák lettek, őket és a csikókat otthon tartom.

melcsi3.jpg

Képen: Balerina. Számos kiváló csikót adott és jelenleg is nálam lakik, és ő az anyja az "Éles bevetésre" felajánlott csikómnak is.

 

melcsi4.jpgA csikó neve : (Na, ezt majd pótolom, de alább a papírján nem semmi nevek szerepelnek....!)

 

 

melcs5.jpgMég egy érdekesség van a papíron amiben én is érintve voltam valaha. A csikó üknagyanyja a jobb alsó sarokban az a Dacos, amelyik a valaha volt egyik legjobb általam belovagolt csikó anyja  is volt, a csikót pedig úgy hívták  Petra.

Szólj hozzá