2019. jan 12.

A vágta az ami számít.....!

írta: Panyi György
A vágta az ami számít.....!

Ma egy ifjú hölgy segítségkérő posztjával találkoztam, amit annyira tanulságosnak gondoltam, hogy érdemesnek találtam megosztani a blogon is....! Egy nyilvános oldalon, az alábbi felhívást intézte a lovasokhoz...!

 "Van egy paci akit lovagolok és nagyon rohan vágtában ha lerövidítem vissza esik hogyan tudnám finomítani a vágtáját ? Nem szeretném hogy rohanjon de ne is hogy vissza essen , de amikor vágtába beemelem akkor is nagyon durván ugrik be be ugrik és már rohan  kereken ügetésben már elmegy majdnem hibátlanul de vágtában még fenn áll a gond hogy rohan és nem tudok vele dolgozni." 

 

Na, ez az a tipikus eset, amikor már a leírásból tudni lehet, hogy a ló nem megy előre, de annak meg úgysem tudod ezt elmagyarázni aki "beemeli" vágtába a lovat, és ezt nem lekicsinylően mondom...! Ráadásul ez már egy drasztikus esetnek néz ki, aki ért hozzá ilyet nem szívesen vállal el, mivel a tulajnak nehéz, vagy éppen lehetetlen elmagyarázni, hogy mi miből következik, ergo azt gondolja, hogy ha egy jó lovas egyszer már el tud menni vele terepen nyugodtan, akkor majd ő is el fog tudni, pedig az előre borítékolható hogy nem így lesz. Szóval ez a ló már elég jól megy lefelé a lejtőn, s minél lejjebb kerül, annál több pénzt kell invesztálni a visszahozásába, ráadásul van az a pont a lejtőn ahonnan már nem éri meg visszafordulni, de általában a tulajdonosok ezt nem így gondolják, ami azt jelenti, hogy egyenes útja van a lónak a szarvasi bizniszbe bekerülni, aminek a vége, néhány kör után a vágóhíd. Szóval itt kellene felvilágosítani az embereket, hogy amikor azt hiszik, hogy egyedül is megy ez a dolog, nem kell nekik a drága edző, az a legtöbb ilyen esetben a ló életébe fog kerülni, mert amikor már a cigánysoron is körbeért akkor már csak súlyra lehet eladni, nem beszélve arról, hogy minél több tulajdonosa lesz, annál rosszabb lesz az élete....Ami a sajnálatos, hogy amit itt leírtam az nem egy jóslat, hanem tapasztalat...! Ja, és még egy fontos dolog, ami a szövegből is kitűnik, hogy "ügetésben már elmegy"....! Hát azt is tudni kellene mindenkinek, hogy csak a vágta az ami számít, mert amit vágtában meg tud a lovas csinálni, azt feltételezhetően lépésben és ügetésben is tudja, ám fordítva nem feltétlenül igaz,  kivételek persze lehetnek....!

Szólj hozzá