2018. sze 17.

Negatív korreláció és a józan paraszti ész

írta: Panyi György
Negatív korreláció és a józan paraszti ész

        Remélem hallottál már a negatív korrelációról a lótenyésztésben, mert ha nem akkor nem is vagy lovas...! Minden valamire való lovas zsebében ott lapul legalább egy negatív korreláció, de aki ad magára, annak kettő is van, hogy ha az egyik elveszik, mindjárt ott legyen kéznél a másik, tudniillik ha eddig nem tudtad volna, negatív korreláció nélkül nem lehet lovakat tenyészteni. Képzeld el, hogy egyszer csak rád jön a tenyésztés, aztán ott állsz egy tetves negatív korreláció nélkül....! Hát nem szívesen lennék a helyedben az biztos....! Oké, tudom, hogy te tudod mi az a negatív korreláció, de vannak olyanok is mint jómagam, akik a mise helyett a kocsmába jártak, és így nem hallhatták amikor a pap a negatív korrelációról prédikált, a suliba meg szerintem éppen beteg lehettem vagy ilyesmi, úgyhogy be kell valljam, hogy eddig nem is hallottam róla, nem hogy még legyen is nálam egy. Ha ezt befejezem, rögtön pótolom is a hiányt, és rendelek egyet a neten....! 

       Az egész onnan indult, hogy a Fészen kialakult egy kis vita a magyar lótenyésztést illetően, és felkerült az alábbi ábra is, bizonyítandó, hogy a magyaroknak fingjuk sincs a tenyésztésről, és azért nem jutnak egyről a kettőre, mert fogalmuk sincs a negatív korrelációról, ami nevezetesen eme ábrán fejeződik ki. Nos én ránéztem az ábrára, és rájöttem, még mindig nem tudok tenyészteni, és ebből azt a következtetést vontam le, hogy egy kukkot sem értek az ábra alapján a negatív korrelációból. Remélem te szerencsésebb vagy, és már indulsz is tenyészteni, hiszen megértetted a tenyésztés Szent Grálját, a negatív korrelációt. Én sajnos nem értettem meg, de hál istennek annak idején a kocsmában sokan beszéltek németül, illetve néhány sör után már az angol sem volt probléma, a franciára meg amúgy is rááll az ember nyelve, úgyhogy egy-két sör után már én is elég jól beszélek németül, így elolvastam az ábrához csatolt szöveget, és lőn megvilágosodás. Igaz a negatív korrelációról még most sincs fin fogalmam se, de most már értem, mit ábrázol a képen látható lineáris függvény (három sör után már ez is megy....hihihi....). Lefordítom neked a lényeget.negativ_korrelacio_a_tenyesztesben.jpgTehát a szöveg magyarázata a következő.  Egy tenyészet amely a díjlovak képességeit (értsd: a jármódok) 60%-ban, az ugróképességet pedig 40%-ban veszi figyelembe, az biztos lehet abban, hogy a végeredmény sok jól lovagolható sokoldalú (átlagos) ló lesz, és csak kevés csúcsteljesítményű csikó fog születni. Azonban minél konzekvensebb lesz a szelekció az ugrólovak irányába, annál kevésbé lesz jó a mozgásuk, és fordítva. Tehát ha az ugróképességet javítod az a mozgás rovására megy, ha pedig a mozgást akarod javítani az az ugróképességet fogja rontani, viszont a szelekció hatására, megnövekszik a csúcsteljesítményű utódok száma. Tehát ha végigköveted a bal alsó sarokból induló vonalat, ahol az első pont azt jelzi, hogy ha 10:0 arányban (vagyis nem vennéd egyáltalán figyelembe az ugróképességet, csakis a mozgást) szelektálnál, akkor feltehetően sok jó mozgású falábú utódot kapnál. Ahogy elkezded egyre jobban figyelembe venni az ugróképességet, úgy emelkedik a grafikon, javul az ugrókészség. Középen ahol a 6:4 (mozgás : ugróképesség) arányt mutatja és a két grafikon találkozik, ott számíthatnál olyan utódokra amelyek közepes képességűek, jól lovagolható, úgy ugrásra mint díjlovaglásra használható egyedek lehetnének. Minél inkább szelektálsz, annál több lesz a csúcsegyed attól függően, mit veszel inkább figyelembe.

Na, akkor most tegye fel a kezét, aki eddig nem tudta, hogy ha kizárólag ugrólóval fedeztetek ugró vonalú kancákat, akkor ott leginkább ugróló utódokra számíthatok.....! Vagy tegye fel a kezét az, aki ha díjlovat akarna tenyészteni, akkor az ugrólovat fedeztetné ugrólóval....! Esetleg tegye fel a kezét az, aki nyugodt erős kocsilovat szeretne, és a sodrott kancáját mindenáron egy tüzes telivérrel fedeztetné....! De az is felteheti a kezét, aki gyors kitartó távlovat szeretne, ezért venne rögtön egy "mura" kancát, és befedeztetné egy belga hidegvérűvel....? Nos, érted miről szól ez a garafikon, túl az ugró és díjló példán...? És most az tegye fel a kezét, aki most már tudja, mi az a negatív korreláció....! ....Folytassuk a tesztet...!...

       ....Szerinted egy tenyésztőnek feltétlenül ismernie kellene a negatív korreláció fogalmát, mert anélkül nem lehet lovat tenyészteni....? Szerinted Kneisz Pista bácsi (a sáripusztai ménes vezetője), aki a sáripusztai ménest úgy ismeri mint a tenyerét, és immár vagy hatvan éve dolgozik ott, és a privatizáció során ő volt a ménes legfontosabb tartozéka mivel mindent tud a kancákról, fejből tudja melyik kancából milyen ivadékra lehet számítani, mennyire domináns a kanca, ezért milyen típusú mént érdemes rávinni, nos szerinted a Pista bácsi ismeri a negatív korreláció fogalmát....? Megválaszolom neked, azt valószínűleg még soha nem hallotta, azt azonban jól tudja, hogy ha ugrólovat akar tenyészteni, akkor arra ugrólovat kell rávinni, de ezzel párhuzamosan tudja azt is, hogy a kanca milyen mértékben fogja befolyásolni a végeredményt, így lehetősége van ebbe úgy beleavatkozni, hogy olyan utód születhessen, amit éppen keresnek a piacon. Az öreg azzal is tisztában van, hogy ezt nem a matematika dönti el, mivel benne van a pakliban, hogy a jó lónak is születhet használhatatlan ivadéka, még akkor is, ha többnyire jó utódai vannak. Sőt többet mondok, őt magát sem a matematika tette naggyá (szerintem elmondhatjuk, hogy ma Magyarországon a legtöbb tapasztalattal rendelkező tenyésztő), hanem a hosszú évek alatt összegyűlt tapasztalatai. Generációkra visszamenően ismeri személyesen a lovakat, ezáltal tudja mire lehet számítani, és ezt nem a negatív korreláció ismerete, amit ha akart volna rövid idő alatt elsajátíthatott volna valami jó matek tanárnál, hanem a hosszú évek alatt megszerzett tapasztalatok, és az állományról begyűjtött információinak köszönheti, miáltal egyedülálló módon ismeri a sáripusztai populációt. Szóval a tenyésztéshez ez kell,.....szerintem....!

Képzeld el, hogy ezer évvel ezelőtt, az öreg szántóvető be akarta volna fedeztetni a jól húzó kancáját, akivel egész nap lehetett ekekapázni a sorok között (tudom ez nem életszerű, csak tegyük fel), és akkor előveszi a Mekbukját, és nekiáll kiszámolni a negatív korreláció mértékét, hogy megtudhassa, ha a szomszéd hasonló képességű csődörével fedezteti a Mancit, akkor tüzes telivér születik, vagy talán van esély arra, hogy a csikó olyan lesz mint a Manci meg a szomszéd csődöre egybegyúrva. Mer' a rossebnek se köll olyan lú amelyik minden soron kétszer mellbe rúgja, meg kiugrál az istrángból, arról nem is beszélve, hogy időnként megröptetné az öreget a szekéren.....hihihi....Szóval szerinted ezer évvel ezelőtt, az öreg tudta mivel akar fedeztetni....? És szerinted mennyi esély van rá, hogy ismerte a negatív korreláció fogalmát....?

Na, jól van megyek is, oszt beszerzek magamnak egy negatív korrelációt, mer' a rosseb se tudja, hátha egyszer szükség lesz rá, ha ne adj isten rám jönne a tenyésztés....!

Szólj hozzá