2018. aug 24.

Miért nincsen unikornis....?

írta: Panyi György
Miért nincsen unikornis....?

       ......Miért nincsen szárnyas ló, miért nincsenek táltos paripák....? A válasz túl egyszerű lenne, ha azt mondanám, hogy azért nincsenek, mert nem is voltak, és csupán a különböző népek mitológiájának szereplői...! 

Annyit azonban tudni kell, hogy a mitológiai lényeket, így - a magyar mitológiánál maradva - a táltos paripát is, múltbéli elődeink helyezték el, saját mesevilágukban, amit generációkon keresztül, szájról szájra adtak tovább. Az alapja lehetett akár valós esemény, valós szereplőkkel, akiket később felruháztak egyre több pozitív tulajdonsággal, mígnem kialakult a varázslatos képességekkel bíró táltos paripa, kinek képességeit normális földi halandó még csak fel sem ismerhette, hiszen a szemétdombon tartották, és olyan gebe volt, hogy szinte azt hihették, hogy a holnapot sem éri meg szegény. Aki azonban rendelkezett (és itt jól figyelj, mert később ennek még jelentősége lesz) a ló képességének felismerésével, illetve olyan ügyes volt, hogy a hátán tudott maradni, vagy akár önmagát is feláldozta a ló érdekében (a saját húsával etette) azt gazdagsághoz, hírnévhez juttatta, és élete végéig hű társa maradt. Eddig megvan nem, hogy mese az egész...?! 

Akkor nézzük analogikusan, nézzük mi van ma....! A mesebeli táltost csak olyan ember lovagolhatta, aki előtte már (tudatosan) több próbát is kiállt, amelyek bármelyikén akár az életét is elveszíthette volna. Mi van ma ? Ma az van, hogy ha egy olyan lóba botlik az ember, amelyik problémákat vetít előre, az a ló nem kell neki. Ha profi és egyébként tudna is vele kezdeni valamit tudja, hogy (hacsak nem akarja élete végéig megtartani, hogy hűségesen szolgálja élete végéig) lehetetlen vállalkozás eladni, megszabadulni tőle, mert senkinek sem kell, a mai átlag lovasnak se ideje nincs rá, ezáltal képessége se, hogy egy ilyen karakteres lónak megfejtse a titkát. Ha pedig átlag lovas valaki, ugyanezért keres olyat, amelyik már eleve szelíd, jól kezelhető, és a lehető legjobban lovagolható. Ez a tendencia megtalálható már a versenysportban is, az én időmben még csupán 1 000 000(egy milló) Márka/Euró volt egy drága, kezelhető, mindenki által ellovagolható ló, ma már 10 000 000(tíz millió) Eurót is megadnak érte. Mihez vezet ez...? Ez azt eredményezi, hogy a tenyésztők a problémás lovakat kiszelektálják, nem tenyésztik tovább, többnyire még akkor sem, ha a két métert fél lábbal is megugorja, hiszen a ló eladhatatlan lesz, s mint Egervári Attila ezt korábban már meghatározta, "a vagabundok kora lejárt". (A "vagabundok" voltak azok a lovasok, akik ezeket a lovakat elvállalták, tanították, a ló pedig őket tanította meg nagyon sok mindenre, olyan dolgokra, amit csak a táltos paripák tudnak.) 

Konklúzió, a mai lovasnak nincs szüksége táltos paripára, sőt inkább messzire elkerüli azt, és inkább olyan lovat keres, amivel versenyt lehet nyerni, vagy azt a látszatot lehet kelteni, hogy ő ügyesen megüli a lovat, de a lényeg ugyanaz, a könnyebbik utat választja. Márpedig a táltosok, és a fentebb említett mitológiai lovak, kizárólag a nehezen megközelíthető helyeken lelhetőek fel, ha olykor születik is egy-egy. Ha pedig mégis találkozik vele valaki, akkor vagy nem tudja, hogy parazsat kell etetni vele, vagy ha tudja is, inkább nem ad neki semmit, mert azt is tudja, hogy attól majd egy szilaj lóra kellene felülnie, amire nem biztos hogy vágyakozik, az egész napos irodai munkája után. Így hát marad az a tendencia, hogy a táltosok kiszelektálódnak az életünkből, pedig tanulni, csakis és kizárólag a táltosoktól lehetséges....! Remélem értetted az analógiát.....!

Szólj hozzá