2017. aug 13.

A felelősség

írta: Panyi György
A felelősség

Kaptam egy üzenetet valakitől, akit ugyan nem ismerek, ám a kérdés amit feltett szöget ütött a fejembe, s miközben elkezdtem a választ írni, arra a következtetésre jutottam, talán jó lenne ezt másnak is látnia, ezért megosztom itt a blogon is. A kérdés, illetve az üzenet a következő volt: 

Szia! Cubáról szerenék kérdezni mert olvastam róla. Az áprilisi képen még nagyon jól néz ki. Mi történt pár hónap alatt vele? Nekem is van egy 24 éves lovam. Nagyon vigyázok rá, mit javasolsz. Mire kell figyelnem hogy ne jöjjön ilyen hirtelen a távozás?

 

 

Szia ! Nehéz egy fényképről következtetéseket levonni. A fényképen nyugodtnak látszik, ám ez talán az összes amit meg lehet állapítani róla. A képen az is látszik, hogy szabad tartásban volt, egy nyitott istállóban, feltehetően télen nyáron. A lábain látszik is a rászáradt sár, ami arra enged következtetni, hogy időnként lábtőig sárban kellett közlekedniük. Egyszóval szerintem, bár ezzel sokan nem értenek egyet, ez sok esetben nagyon megterheli a ló szervezetét fizikailag. Télen nagyobb szőrzetet kell növesztenie, ugyanakkor nyáron vastagabb "kabátot kell levetnie. Ez mind sok energiát emészt fel. Én azt gondolom, hogy a bokszos tartás, amennyiben jó a levegő, illetve sokat mozoghat a ló, egészségesebb, illetve jobban kontrollálható, mint az úgynevezett örökös szabadság, ami egyébként jobb esetben is csak néhány, nagyon jó esetben 10-30 hektárt tesz ki. Aki sokat van ilyen lovak közelében, az tudja, hogy hiába van harminc hektáron, saját magától nem mozog annyit amennyire szüksége lenne, a kiengedés után maximum néhány órával már ott áll a bejáratnál, és azt várja hogy engedjék be. Tehát én azt gondolom, hogy a benti lovaknak sokkal nagyobb az esélyük mint a "külsősöknek", nem beszélve arról, hogy legtöbb esetben az állandó külső tartást az indokolja, hogy sokkal kevesebbet kell törődni a lóval, nem kell külön minden bokszot trágyázni, egyszerre kapnak szénát, általában egy bálában, ami nem kontrollálható, hiszen nem látod mennyit evett, evett e egyáltalán, vagy mennyit hagyott meg a porciójából, amiből egyébként sok mindenre lehet következtetni, mindjárt elsőnek fogkopási rendellenességre, vagy más emésztőrendszerbeli betegségre, ami már az állatorvos hatáskörébe tartozik. Egyébként a lovasnak nem állatorvosnak kell lennie, hanem "csupán" észre kell vennie, hogy a lónál valami megváltozott. Ezt legjobban akkor lehet észrevenni, ha az ember minden nap több órát foglalkozik vele. Manapság általában a lótulajdonosok rábízzák az istállótulajdonosra, az pedig tovább a lovászra,...az pedig....függ a lovász személyiségétől, tudásától, tapasztalatától, sőt még attól is mennyire veszik a munkáját komolyan, megbecsülik e anyagilag és erkölcsileg,...stb....Szóval én azt gondolom, akinek lova van, az felelősséggel tartozik neki, senki másra nem háríthatja a felelősségét. Mint a Kishercegnek mondja a róka:

–" Isten veled – mondta a róka.

– Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.

– Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

– Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.– Az idő, amit a rózsámra vesztegettem… – ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

– Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért…"

Hát ez az amit tehetsz, figyeled milyen a kedve, mi változott az előző naphoz képest, és ha eléggé ismered a lovadat, akkor észreveszed ezeket a változásokat, és időben tudsz lépni, mert észreveszed a problémát. Nem feltétlenül a sok takarmány jelenti a lónak a jót, az elhízás a nyugati országokban már ugyanolyan probléma mint az embereknél, függetlenül attól, hogy állandó szabad tartásban, vagy csupán félszabad, netán bokszos tartásban van. Mindig az energia felhasználás függvényében kell takarmányozni, példának okáért télen a hideg időben több energiára van szüksége mint meleg időben, ergo több takarmányra is van szüksége, és vég nélkül lehetne sorolni a lehetőségeket, tennivalókat. Ha sokat törődsz a lovaddal, sokszor magadtól is rájössz bizonyos dolgokra, illetve felmerülnek benned kérdések, amikre a megfelelő helyen választ kaphatsz. Mindezen dolgok együttvéve pedig valószínűleg nagyobb esélyt adnak a lovadnak a hosszabb életre. Egyszóval, régen a pásztoremberek úgy mondták, hogy "a jószággal mindig törődni kell...!"...És a ló is jószág...!

A fentiekben általánosságokban beszéltem, nem gondoltam konkrét esetekre, különösképp nem a Cubával kapcsolatban, hiszen nem ismerem a részleteket. 24 éves kor már egy tisztes öregkornak számít a lovaknál, de persze élhetnek simán harminc évig vagy még annál is tovább. Természetesen ez függ az egyed vitalitásától is.

Szólj hozzá