2017. ápr 24.

A csodaszarvasi Wall Street

írta: Panyi György
A csodaszarvasi Wall Street

      Na, pénzügyi ismeretek kezdő lovasoknak, vagy másképpen, lovas közgazdaságtan. Ezzel a szisztémával, még az eddig ismert módszereknél is gyorsabban tehetsz szert egy kisebb vagyonra, ezt én személyesen garantálom neked. 

Tegyük fel, van tíz lovad, de ebből öt felesleges, szívesen eladnád őket, darabjáért felszámolnál mondjuk 300.000 forintot. Ha azonban valaki odajönne, és az ötért egyben felkínálna 1 000 000 forintot, akkor azonnal igent mondanál. Tegyük fel, számtalanszor átgondoltad már a dolgot, de a lovaid nem kellettek senkinek,.....és a mese elkezdődik!

Hol volt hol nem volt, volt egyszer egy "egyszerű" ember, akinek volt öt felesleges lova. Látta ezt a "Jóisten", aki nagyon megsajnálta az "egyszerű" embert, és odaküldött egy "olaszt", hogy vegye meg az "egyszerű" ember öt rossz lovát 5 000 000 forintért. Az olasz megmustrálta a lovakat, és bár egyik sántább, és csámpásabb volt mint a másik, tett egy ajánlatot az "egyszerű" embernek. Azt mondta neki.

- Te, "egyszerű" ember, én nem vagyok gazdag, így nem áll módomban többet, mint 5 000 000 forintot fizetni ezekért a nemes paripákért...! Mit mondasz erre...?!....Hát az "egyszerű" se köpni se nyelni nem tudott meglepetésében, meg aztán támadt is némi lelkiismeretfurdalása, ezért próbált még egy kicsit lefaragni az árból, de az olász hajthatatlan maradt, merthogy "ő nem tud ennél kevesebbet fizetni"...! Miután megköttetett az üzlet, hozzáfűzte még azt is, hogy nagyon örül, hogy minden idők legjobb üzletét pont vele csinálta meg az "egyszerű" ember. Csupán annyi kikötése volt, hogy tartsák még egy hétig a lovakat, amikor is ő majd elhozza a hatodik lovat Csodaszarvasról, amit már korábban vett meg 2 000 000 forintért, (Figye'jjé, nehogy belegabalyodj a cérnába....hihihi...) tudniillik azzal a hatodik lóval lesz tele a kami'jon, és csakis így éri meg messzi országokba szállítani a paripákat. Abban maradtak, hogy kb. egy hét múlva hozza a hatodik lovat, kifizeti az ötmillát, és már ott sem volt. Olász üzletember nevetve beül a Bíemvíjébe, oszt boldogan távozik. Igen ám, de a szerencse nem jár egyedül.....Még aznap megjelenik a"zegyszerű" embernél Halvány Barna, neves közgazdasági szakember, aki történetesen éppen a mesés Csodaszarvas városából való vó't. Elmondta, hogy éppen nagyon megszorult, és eladná az éppen nála levő bogó lovat 50 000 forintért, ha lenne olyan nagylelkű valaki aki megásárolná tőle. Az "egyszerű" embernek gyorsan járt az agya, és kiszámolta, hogy a bogó ló, még vágóáron is legkevesebb 100 000 forintot ér, így rögtön megvette  bogó lovat. De az "egyszerű ember szerencséje még mindig nem ért véget, mert másnap megjelent nála Sötét Barnabás, aki történetesen szintén Csodaszarvas városából származott. Amint meglátta a bogó lovat, rögtön szerelmes lett belé, érezte, ez élete lova, és hajlandó volt ott helyben 150 000 forintot letenni érte azzal a feltétellel, ha az "egyszerű" ember egy hét múlva leszállítja neki a lovat. "Egyszerű" ember nagyon boldog volt, hiszen egy nap alatt keresett 100 000 forintot. 

Eltelt az egy hét, "egyszerű" ember felpakolta a bogó lovat, és elindult Csodaszarvas városába, hogy a megegyezés szerint leszállítsa új tulajdonosának. Már félúton volt, amikor csörren a telefon, és az "olász" üzletember közli vele, hogy "hót mostánsóg ojján nágyon sok a dóga, hogy ném tudjá élhozni Csodaszarvasról á csodálovát, így aztón egyenlőre jegelni kell az üzletet a mósik öt paripóval, mert ugyebár ezt minden valamirevaló közgazdósz tuggya, hogy csak akkó éri meg, ha teli a kamijon".....!

"Egyszerű embernek felcsillanik a csillagszeme, "dehát ő mostan ippeg Csodaszarvasra tart, el tudja hozni csodalovat". Tanálkoznak is félúton, a zolász odaad néki 150 000 forintot foglalónak, hogy hozza el a lovat, minden meg van már beszélve. "Egyszerű" embert leteszi egyik helyen a bogó lovat, és elmegy másik helyre csodalóért. Másik helyen már "közgazdászok" sokasága várja, és a 150 000 hallatán kitör a népharag, hogy csak nem képzeli az "egyszerű" ember, hogy odaadják ennyi pénzért a 2 000 000 forintos lovat. Hajjajj....! Kútba esni látszik az ötmilliós üzlet, amikoris megjelenik a színen "egyszerű ember" barátja, Sötét Barnabás, és megkérdezi, hogy miben lehetne hősünk segítségére, mert ha éppen pénzre lenne szüksége, akkor tud kölcsönadni, hiszen mindig hord magánál ötmilliót, ha netán kellene kenyeret venni a gyereknek akkor legyen. Mindössze annyi a feltétel, hogy két nap múlva 150 000-el többet adjon vissza. Az "egyszerű" ember felhívja a zolászt, mi legyen, az olász meg csak biztassa, hogy vegye csak fel aztat a kétmilliót, majd ha ő megy a lovakért mindent rendez. Ez a "szerencse fia" "egyszerű" ember meg boldogan viszi a csodalovat hazafelé. Otthonról első dóga vót, hogy hítta az olászt, nyugodjon meg, minden a terv szerint halad, az olász meg monta nékie, hogy ő má akkó tudta hogy egy megbízható embör, amikó először meglátta, és ő csak kizárólag ilyen megbízható és intelligens emberekkel hajlandó üzletet kötni, és nem kell aggódni, majd jön a lovakért. Másnap gyönyörű napra virradtak, és "egyszerű" ember amint kitekint boldogan az ablakon, látja ám, hogy csodaszarvasi közgazdászok egy csoportja közeleg, akik átadtak neki egy petíciót, hogy szívesen nem gyújtanák rá a házat, és nem írtanák ki a kedves családját, ha kifizetné azt a kölcsönvett 2 150 000 forintot. Hősünk boldogan tett eleget a szívélyes kérésnek, majd nagy boldogságában felhívta olászt, hogy mikor jönne már a lovakért. A telefon így válaszolt : "Ezen a számon előfizető nem kapcsolható"....! Csodalovat később jó haszonnal értékesítették 350 000 forintért, valami csodaszarvasi üzletembernek.

Szólj hozzá