2017. feb 23.

Melittis xx

írta: Panyi György
Melittis xx

Az alábbi képen Tuska Pál (az idősebbik) és Melittis látható, ez meglehetősen biztos. Midőn az esemény helyszínét firtattam, Pali rögtön (csípőből) vágta a helyes választ, "Románia"....,...de ha nem, akkor Ausztria....! Végül is mindegy, igazából leginkább a lóról szeretnék írni, mivel legendás pályafutást tudhatott maga mögött. Csak két adat kezdésnek. "Melittis" 1990-ben Sáripusztán született. ....Ez így neked még nem mond semmit, én viszont éppen az utolsó évemet (akkor még nem tudtam, hogy az lesz az utolsó) töltöttem Sáripusztán, amit azóta is az úgynevezett "lovas gyermekkorom" utolsó évének tekintek. A "pusztán" mindent megkaptam, boldogságot, megbecsülést, biztatást. Sáripuszta olyan mély nyomot hagyott bennem, hogy nyugodtan kijelenthetem, ha kimaradt volna az életemből, most nem az az ember lennék aki vagyok. Minden ember akivel ott találkoztam, élénken él az emlékezetemben. Nos, a csikót "Melittist" akár még láthattam is, tenyésztője az a Gerlach Gyuri, aki fontolgatta a ménes megvásárlását abban az időben, és Angliából hívott egy szakértőt, aki az összes lovat megszemlélte, illetve felmérte, hogy valójában mennyit is ér a lóállomány. Az üzletből nem lett semmi, viszont az angol úriembert kivittük terepre, és becsületére legyen mondva, volt olyan is, hogy lejött utánunk a lejtőn....hihihi....A Gyurinak volt egy fia, akkor volt 14 éves, úri nevelést kapott, és már 14 évesen is úgy öltözött mint az úriemberek. Amikor lejöttek egy-egy hétvégére a Pusztára, Gyuri megkérdezte, nem baj-e ha az idejét ott tölti nálunk az istállón, így aztán tanítgattuk lovagolni, meg egyáltalán elvolt a többi gyerekkel. Amikor reggeliztünk, odahívtuk, megkínáltuk, és bár otthonról nem ismerte a szalonnát, a házikolbászt meg a fokhagymát, hagymát, mivel nálunk ez volt a menü, a gyerek megkedvelte. Később az apja mesélte, hogy kétségtelenül sokat tanult nálunk a gyerek, mert addig szitokszó el nem hagyta a száját....hihihi...A másik dolog pedig a fokhagyma evés. A gyerek kijelentette, hogy ezentúl ő fokhagymát fog enni, mivel a "Panyi Gyuri is mindig azt eszik, és nézd csak meg, majd kicsattan az egészségtől"....hihihi....Rendben van, mondta neki az apja, azonban ettől fogva kénytelen leszel lépcsőn járni a harmadik emeletre, mert nem lesz ember aki veled együtt akarna a lifttel közlekedni....hihihi....        

Melittis apja: Days at Sea , Anyja: Mariella, Rustan után. Tuska Pali 1993 -ban vette meg.  Apperianov Zakariás volt az idomárja. Éppen Antal József miniszterelnököt temették és éjjel voltak a próbák. Nappal ráértek és így kerültek ki Alagra ahol meglátta a lovat. Röviddel előtte még a Derbyben futott. Aperianov Zakariásról csak annyit, hogy minden idők legeredményesebb idomárja volt, aki 16 lóval nyert Magyar Derbyt, és a világháború utáni időszak legtehetségesebb lovának, Imperiálnak is ő volt a trénere. Na mármost, ha három évesen a derbyben futott, akkor ugye két évesen már ültek rajta, tehát pályafutásának kezdetét meghatározhatjuk 1992-ben. Ez az egyik adat, nézzük a másikat.

 2014-ig még a Habsburg lányok lovagolták, tehát 24 éves koráig munkában volt. Ez 22 év aktivitást jelent, volt két év gyerekkora, és két év nyugdíjas kora, tudniillik 26 éves korában átköltözött az Örök Vadászmezőkre. Ha csak úgy tekintenénk rá, mint egy munkalóra, aki az életéből 22 évet munkával töltött el, már ez is nagyon tiszteletet parancsoló lenne számomra, ám a dolog nem ilyen egyszerű. Melittis a Tuska Palihoz került, ahol military ló lett belőle, és 2000-ben felnőtt magyar bajnokságot nyert az idősebb Tuska Pállal.  
img20170108_14570751_0001.jpgA képen Melittis egy  (romániai) bocsánat (ausztriai), na mindegy, szóval valahol az Elbától keletre, egy nemzetközi military versenyen, idősebb Tuska Pállal a nyergében.

2000-től minden évben érmes volt a gyerekekkel a magyar bajnokságokon, egészen addig amíg versenyzett. Az én időmben még a Palkó, bocsánat, med. vet. Dr. Tuska Pál, akkor még "csak" Palkó lovagolta, illetve Bakaity Vajk is eredményes volt vele az országos ifjúsági és felnőtt military bajnokságban. Később pedig a Peti, - most már ő is Dr. Tuska Péter - lovagolta. Csak röviden az eredményei....: 

Melittis Military Eredményei

 

  1. Alpesi Kupa (Ausztria) Egyéni: 7. hely             Lovasa:           Tuska Pál

                                                 Csapat:          2. hely 

  1. Achselschwang (D) CCI*** Lovasa:           Tuska Pál 
  1. Felnőtt Magyar Bajnokság: 1. hely             Lovasa:           Tuska Pál 
  1. Ifjúsági Magyar Bajnokság: 1. hely             Lovasa:           ifj. Tuska Pál

            Ifjúsági EB. Waldorff (D):                                       Lovasa:           ifj. Tuska Pál 

  1. Ifjúsági Magyar Bajnokság: 1. hely             Lovasa:           ifj. Tuska Pál

            Ifjúsági EB. Waregem (B):                                       Lovasa:           ifj. Tuska Pál 

  1. Ifjúsági Magyar Bajnokság: 3. hely             Lovasa:           ifj. Tuska Pál

            Ifjúsági EB. Pardubice (CS):                                    Lovasa:           ifj. Tuska Pál 

  1. Felnőtt Magyar Bajnokság: 3. hely             Lovasa:           Bakaity Vajk 
  1. Felnőtt Magyar Bajnokság: 2. hely             Lovasa:           ifj. Tuska Pál 
  1. Ifjúsági Magyar Bajnokság: 3. hely             Lovasa:           Tuska Péter
  1. Fiatal Lovas Magyar Bajnokság: 2. hely             Lovasa:           Tuska Péter
  1. Fiatal Lovas Magyar Bajnokság: 2. hely             Lovasa:           Tuska Péter

 

Később egészen 24 éves koráig a Habsburg lányok lovagolták, és mikor búcsúztatták még nyert egy gyerekbajnokságot, majd két évre rá elszenderedett. Hát ha csak a galoppos kezdésből indulok ki, már az is kemény indulás, aztán hosszú évekig magas szinten űzte a militaryt, ez mindenképpen tiszteletre méltó. Mi lovasok, sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ha ők (a lovak) nem lennének, mi is ugyanolyan "gyalogok" lennénk a sakktáblán, mint bármelyik másik. A lovast a lova teszi lovassá, ezt ne feledjük semmilyen körülmények között. Megemelem a kalapom a Melittisxx előtt, és egyúttal minden ló előtt, aki valaha is lovassá emelt egy embert....!24_tuska_pal_es_melittis_1998.jpgEz a kép az Alpesi Kupán készült Ausztriában 1998-ban, a Pali szerint. Mindenesetre az biztos hogy Melittis van a képen, az is biztosnak látszik, hogy az idősebb Tuska Pál ül a lovon, hacsak a Palkó nem ragasztott magának bajuszt, és az is biztos, hogy az Elbától keletre volt a verseny, ami valószínűleg ugyanaz a helyszín, mint az előző képen,....én Isztambulra tippelek.....hihihi....!

22_pali-melittis-9.jpgMelittis Nagykanizsán, valamikor Krisztus után 1995 és 2000 között(?) A kérdőjel azért jogos, mert a szénkarbonos kormeghatározás tartalmazhat néhány év eltérést.....

23_pali-melittis-10.jpgSzintén Nagykanizsán, az előző fotón látható ugrás utolsó elemén.

Szólj hozzá