2013. ápr 04.

Disznóvágás Halomban

írta: Panyi György
Disznóvágás Halomban

p1010083.JPG 

2015-öt írunk. 2006 után, ismét disznóvágás volt Halomban, ezúttal azonban nem voltam jelen, lezajlott minden különös esemény nélkül. Kérdezték, miért nem voltam otthon, talán valami baj volt....?! ....- Nem, semmi baj nem volt, de ha haza mentem volna, akkor lett volna.....hihihihi.....! A legutóbbit jegyzőkönyvbe rögzítettem, lentebb elolvashatod. A kétezres évek egyik nagy nemzetmentő ötlete volt a mangalica disznó.   Másról se lehetett hallani, mint hogy eme "hungaricum" húsa milyen jó hatással van az egészségre,  a belőle készített tepertő  pótolhatatlan a szervezet számára, zsírját pedig egyenesen meghalás ellen kell fogyasztani. Olyanokat is lehetett hallani, hogy a halottak feltámadtak tőle, illetve túlsúlyos embert képes akár egy alkalommal is versenysúlyára fogyasztani. Ez utóbbi egészen biztosan igaz, nem kell mást tenned, csak odamenni egy frissen lefialt mangalicaalom közelébe. Hidd el, beleadsz apait-anyait, meglesz a motivációd. A nemzetibb érzelműekben már az is felvetődött, hogy indítványozzák címerünk megváltoztatását,  miszerint az új címerben, a nagy szarvú magyar ökör és a mangalica vállvetve  húzzák ki az országot a nyakig érő szarból. Az elképzelésnek csupán az volt az akadálya, hogy képtelenek voltak a címerbe akkora méretű szart rajzolni, amekkorában az ország  leledzett éppen. Nos, ezen hírek hallatán, nekem is felcsillant a szemem, és Török doki révén hitelbe, be is szereztem egy tizenhat egyedből álló süldő populációt. Nem sokkal később új kormány jött, már nem volt annyira egészséges a mangalica.  "Aranyos" terveim dugába dőlni látszottak, de ha már elkezdtük hizlaltuk őket tovább, mindent megettek nem voltak válogatósak, állatorvosra nem kellett költeni mert nem lehetett egyet sem megfogni közülük, illetve a doki mindig azt mondta, ha nem lehet elkapni akkor nincs annak semmi baja, de ha mégis, akkor annak a disznónak már úgyis mindegy. Summa summarum, milliomosok nem lettünk, és röpke két és fél év alatt a disznók el is érték a 90 -120 kg-t ( Csak megjegyzem, hogy egy normális húsdisznó egy fél év alatt éri el a 140-150 kg-t.). Eljött az idő szorgos munkánk gyümölcsének betakarítására. Megkerestem a Milánt Halomban, aki profi hentes, és naponta akár több disznót is vágtak, kézenfekvő volt, hogy őt kértem fel a feladat elvégzésére. Annál is inkább, mert néhány barátom és ismerősöm is jelezte, hogy szívesen kipróbálnának egy efféle "szuper disznót", és szóljak ha lesz a disznóvágás. Így aztán a feldolgozandó sertések száma ötre gyarapodott. Innentől kezdve az eseményeket jegyzőkönyvben rögzítettük, mint minden komoly eseményt manapság .

p1010098.JPG

JEGYZŐKÖNYV

Időpont: Valamikor 2006 januárjában

Tárgy: 5 azaz öt darab mangalica típusú sertés tartós élelmiszerré történő feldolgozása

Érintettek:

- Nagy Milán,  mesterhentes

- Nagy Dávid, a hentesszakma ifjú mestere (tényleg az volt, szakmájában megnyerte a "Szakma ifjú mestere" címet, 2005-ben )

- Söri alias Sörfőző István barát
- Sörfőző Miklós, Söri  nagy fia
- Misi bá, Miklós nagyapja
- id. Kati László, akit mindenre lehetett használni, de leginkább zsírégetésre (ajánlom fitneszedzők figyelmébe)
- Janika, Milán jobbkeze
- Jómagam
Január valahanyadikán, a disznóvágás előtt két nappal:
-14.23 -  a mester megszemléli a vágásra kiszemelt sertéseket .
-14.24 -  a mester összeráncolja a homlokát, és megkérdezi - Csak nem ezeket a kis szarokat akarod levágatni ?
-14.25 - azt válaszoltam, hogy ; - De !
-14.26 - a mester: - De miért nem vársz még velük egy kicsit ?
-14.27 - én : - Mert nincs türelmem még két évet várni, hogy felhízzanak 130 kilóra !
-14.28 - aggódva kérdezem a mestert, minden rendben lesz-e ?
-14.29 - a mester azt válaszolta, hogy ilyen kis szarokkal fél kézzel is elbánik, ne aggódjak !  ( Megjegyzés : A mester egyéb információ hiányában nem tudhatta, hogy afféle "sportdisznókról" van szó)
-14.30 -  megállapodtunk a vágás kezdésének időpontjáról, amit vasárnap reggel 8 órában  határoztunk meg.
-14.31 - a mester fütyörészve távozik.
A disznóvágás előtti napon Söri ismeretlen időpontban felhívott és érdeklődött a helyszín és az időpont végett, valamint kért, hogy magyarázzam el az útvonalat. Rövid magyarázkodás után kijelentette, hagyd nem érdekes, majd úgyis látjuk, hol kergetitek a disznókat (Ekkor még nem tudtuk, hogy Söri látnoki képességekkel rendelkezik.). Kértem, ha lehet pontosan érkezzen, mivel minden kézre szükség lesz, és nem szeretném ha kiszabadulnának, mert akkor ezeket az életben meg nem fogjuk többet. Ebben maradtunk !
A disznóvágás napján vasárnap reggel :

08.00 - Miután Kati Lacival sikeresen feltereltük a disznókat a Fiat Ducato lószállitóra, begördülünk a Milánék udvarába.
08.01 - Milán utasítása szerint oda kellett volna tolatni a disznóólhoz és lepakolni a disznókat, de az utolsó métereken kipörög az autó kereke és sehová 
tovább.

08.02 - Milán a "B" terv mellett dönt, a kocsiról szedik le a disznókat egyenként. Amikor aggodalmamat fejezem ki, megnyugtat, hogy vagyunk elegen, ilyen kis disznókkal nem lesz gond. Söriék természetesen késnek.

08.05 - Milán kiosztja a feladatokat, éspedig : - Miután ő és Dávid majd kihúzzák az első disznót a kocsiról, Dávid tartja továbbra is a fülét, valamint megfogja az egyik elejét, Milán másik fül másik eleje, Kati Laci farka és egyik hátulja, Janika másik hátulja. Én voltam hivatott tartani a kést, és ha majd a mester szólít, a kezébe adom, s odatartom a vajlingot, felfogom a kicsorgó vért, szaladok vele serényen a gazdaasszonyhoz, aki már elő is készítette a sült hagymát, s tüstént megsüti, hogy mire az ötödik is kiszenved a fáradt munkásoknak legyen mit harapniuk a friss ropogós kenyér mellé. Ez  a terv.

08.10 - Milán és Dávid lehúzzák az első disznót, Kati Laci és Janika segítségével a földre teperik, de a sertés akkora ellenállást tanúsít, hogy Dávid - akinek az egyik kezével szúrni kellene, képtelen elengedni a disznót, mivel az úgy dobálja az őt megfékezni próbáló embereket, mintha fekete öves dzsiu-dzsicu mester lenne.

08.15 - Dávid kétségbeesetten kiabál nekem : - Szúrd  le !

08.16 - Hülye vagy ? Te vagy a mester, és a kezébe nyomom a kést.

08.17 - A disznó most már úgy ugrál, hogy alig lehet látni ki kivel van, ennek ellenére Dávid megpróbál szúrni.

08.18 - A tömegből Milán hangja hallatszik : - Hülye gyerek, ne hadonássz már azzal a késsel,  még megszúrsz valakit !

08.19 - Mindenki kiabál, utasít, harcol, Dávidnak a küzdelem hevében sikerül szúrni, de egyenlőre nem tudjuk ki az áldozat !

08.20 - A névsorolvasás során kiderül, hogy a disznót érte  találat, mindenki fellélegzik, de eltűnt a vér.

08.21 - Kati Laci kiönti  gumicsizmájából az eltűnt vért, én pedig aggodalmamat fejezem ki a reggeli tekintetében. Milán megnyugtat, ne aggódjak van még négy.

08.22 - Már nem aggódok, hanem félek, mert Milán megváltoztatja a haditervet, és kinyittatja a hátsó lejárót, hogy gyorsabban haladjunk. Csak egy deszka választja el a disznókat a szabadságtól. Ketten tartjuk a deszkát Kati Lacival.

08.23 - Milán és Dávid leszedik a második üvöltő állatot a kocsiról, miközben a mestert Milánt) hátulról megharapja az egyik elvetemült. Milán hátra rúg, mire a mangalicák csatasorba állnak és neki feszülnek a deszkának. Mi a Kati Lacival mindent megteszünk, hogy visszatartsuk őket, de a küzdelem kezd a disznók javára fordulni. Janika, Dávid, és Milán a negyedik disznóval birkózik.

08.24 - Milán utasítja Janikát, jöjjön segíteni nekünk. Az egyik disznó bedugja a deszka alá az orrát és megemeli a deszkát. A mangalicák támadásba lendülnek és minket deszkástul elsodorva kitörnek.

08.25 - A hátra szaltózó Kati Laci, leüti a segíteni igyekvő Janikát, aki estében belekapaszkodik Dávidba és magával rántja.

08.26 - A negyedik "szabadságharcos" egyesül a többiekkel, a forradalmat már nem lehet megállítani.

08.27 - Milán, - ahogy eddig is - kézben tartja az ügyet, s ki hogy tud, futva vagy autóval megpróbáljuk megakadályozni a szökést.

08.28 - Milán megnyugtat, ne aggódjak megfogjuk őket.

08.29 - Nem aggódom, hiszen eddig is minden úgy történt ahogy a Milán elképzelte.

08.30 - Milán irányításával bekerítjük a megzavarodott mangalicákat. A disznók kitörni készülnek, keresik a leggyengébb láncszemet.

08.31 - Janika személyében megtalálják a gyenge pontot. Elindulnak vágtában Janika felé.

08.32 - Milán utasítja Janikát, hogy vetődjön. Janika vetődik, de mellé.

08.33 - Milán először veszi szájára Isten nevét.

08.34 - Milán gyors tanfolyamot tart  Janikának, hogyan kellett volna vetődni, és érdeklődik, hogy neki talán nem így tanították az iskolában..!?

08.35 - Földhöz vágom a sapkámat...... Könnyes tekintettel nézünk a távolodó disznók után.

08.36 - Csörög a telefonom, a Söri hív és kérdezi hova kell menni.- Gyere tovább Kőrös felé, és majd meglátod, el sem lehet téveszteni, ott kergetjük a pusztán a disznókat. - Na de komolyan Panyi ne hülyéskedj ! - Nem hülyéskedek !

08.37 - Misi bá meglepetten felkiált a Söri kocsijában. - Te, ezek tényleg kergetik a pusztán a disznókat.

08.38 - A meglepetéstől mindenkinek eláll a lélegzete a Söri kocsijában.

08.39 - Söriék csatlakoznak az üldözőkhöz.

08.40 - Söri hálás tekintettel közli, hogy bennem még soha nem csalódott, mert ahol én ott vagyok, ott mindig történik valami említésre méltó .

09.00 - Milán összegyűjti az összes villanypásztort a halomi pusztáról, s mind ott lobog a terepjáró elején.

09.05 - Beszorítjuk a disznókat a Zsuboriék kertje végébe, mindenki ordítozik, Dávid véres késsel a kezében rohangál.

09.06 - A Zsubori anyja rémülten szakítja meg tevékenységét a kinti wc-ben, és futva igyekszik a közeli pince menedékébe.

09.07 - Söri megnyugtatja az öregasszonyt, nem tört ki a háború, csak a Panyiék disznót vágnak.

09.08 - Leterítettük az első disznót.

09.15 - Rövid küzdelem után megvan a második is .

09.20 - A harmadik és a negyedik disznót egyszerre megfogjuk.

09.21 - Sikerül némi vért begyűjteni.
Innentől kezdve semmi említésre méltó esemény nem történt, ha csak az nem, hogy Kati Laci és Misi bá közös erővel leégetnek 
egy nagy kondér zsírt, de Kati Laci rögtön tudja a megoldást, - Nem baj, jó lesz patazsírnak !

p1010101.JPG

Szólj hozzá