2017. júl 24.

Lovas szív lovas lélek - Dublin Horse Show 1922

írta: Panyi György
Lovas szív lovas lélek - Dublin Horse Show 1922

     A videó egyik érdekessége, hogy az írek éppen túl vannak az angolok elleni szabadságharcukon (1921), és rögtön belecsöppennek az ír polgárháborúba (1922-1923), ahol ketté szakad az ország. Ennek ellenére továbbra is megrendezik a Dublin Horse Show-t , itt a videón éppen 1922 -ből látunk részleteket. A film elejére azt írták ki, hogy:

"AZ ÍR EMBER FÜGGETLENÜL A HITVALLÁSÁTÓL, POLITIKAI HOVATARTOZÁSÁTÓL, ISMERI ÉS SZERETI A JÓ LOVAT" ....

Ez már önmagában is követendő példa lenne, de mondok még néhány adalékot a Dublin Horse Show-ról. Először is az, hogy 1922-ben megrendezték, sok mindent elmond a lóhoz való viszonyukról. Tudniillik addig angol fennhatóság alatt rendezték, amikor felszabadultak, mondhatták volna, hogy na akkor az angolok vigyék magukkal azt is amit hoztak, mert hogy a lovas hagyományokat az angolok honosították meg náluk otthoni mintára. De az írek nem tették. Fontos volt nekik, hogy az angolok menjenek, de a lovaikat megtartották a legnagyobb nyomorban is.

  • Az első Dublin Horse Show-t 1864-ben tartották, 366 belépőt adtak el, és 520 font értékben osztottak ki díjakat.
  • A magasugratást kőfalon először 1868-ban írták ki, amit egy Richard Flynn nevű lovas nyert meg egy Shane Rhue nevű hunterrel. Hat láb magasat ugrott, ez körülbelül 195 cm-nek felel meg. A lovat egy nappal később, ezer fontért adta el.
  • Az első show-n még szamár és öszvér kategória is volt.
  • Az első lelátót 1881-ben készítették, 800 ember fért el rajta.
  • 1895-ben több mint 800 nevezés érkezett be, ez nagy nehézséget okozott a bíráknak miután az ugró versenyeket párban bonyolították le, mint manapság a szimultán versenyszámokat (ebből látható egy részlet a videón is)
  • 1920-tól a nők versenyzését is engedélyezik, 1954-től pedig a nemzetközi számokban is indulhatnak.
  • Egy bizonyos Zeigler ezredes - aki a svájci hadsereg tisztje volt - javaslatára, 1926-ban nemzetközivé tették a versenyt. A híres Aga Khan vándordíjat ajánlott fel a verseny győztesének
  • Az első Nemzetek Díjára hat csapat nevezett, úgy mint Nagy Britannia, Hollandia, Belgium, Franciaország, Svájc és Írország. A csapatversenyt Svájc nyerte, és a csapatban mindenki ír tenyésztésű lovakat lovagolt.
  • Az első mért idős versenyszámokat 1938-ban bonyolították le, ekkor került felszerelésre egy elektromos időmérő.
  • ....és még sorolhatnám...mindenesetre a Dublin Horse Show a világ egyik legjobban dotált versenye, ám az amatőröket sem üldözték el, nekik is rendeznek speciális számokat, és ugyanazon a gyepen versenyeznek mint a világ legjobbjai, de erről írtam már.

És íme a videó :

Szólj hozzá