2015. nov 16.

Hogyan kell lovast nevelni a gyerekből

írta: Panyi György
Hogyan kell lovast nevelni a gyerekből

      Teljesen átlagos szülő vagyok, ami ebben a témában körülbelül annyit tesz ki, hogy "ami nekem nem sikerült, azt majd a gyerek megvalósítja", és ebben  megadom neki a lehető legtöbb "támogatást", hogy neki már ne kelljen a részletekre koncentrálni, így rögtön a lényeggel kezdheti a tanulást, és akkor már semmi sem állhat a boldogsága útjába....!.... Ismerős....? Persze te biztosan nem követted el ezt a hibát, de ismersz olyanokat akik nyilvánvalóan ezt az utat járják...!? Na, elmondom hogyan kell ezt csinálni...! Az első és legfontosabb dolog a motiváció, ezért először meg kell mutatni a gyereknek a lovasélet legszebb pillanatait, mintegy elhúzni az orra előtt a mézesmadzagot. hogyan_kell_lovast_nevel.jpgA kép azt örökítette meg, amint Lilla lányom - aki ekkor öt éves lehetett - arcán tükröződni látszik a boldogság, hogy segíthet az apjának negyven bokszot kitrágyázni. Végül is máig nem értem, miért döntött később mégis a pszichológia mellett. 156294_403577119681264_1684324214_n_1.jpgKezd a nevelést olyan korán ahogy lehet, lehetőleg egy olyan lovon, ami téged már rendszeresen beledöngölt a földbe előtte. Ez biztonságérzetet ad a gyereknek...!hogyan_kell_lovast_nevel_2.jpgHa belefeledkezik valami más játékba, uszítsd rá a birkát, aki addig üldözi majd amíg nem kiabálja, hogy lovagolni szeretne....!hogyan_kell_lovast_nevel_3.jpg

Vágtáztasd akkor is ha nem akarja, így megtanulja leküzdeni a félelmét....!

hogyan_neveljunk_lovast_3.jpgLovagoltassál vele gyakran olyan pónikat, aminek látszik a szemén hogy nyugodt. Az meg kifejezetten használ az ügynek, ha időnként elviszi a ló mint vihar a papírt, így legalább kiszellőzik az agya, nő a tisztánlátása, s nem utolsó sorban megtapasztalja az "elragadtatást". A későbbiekben ez meghatározó lesz a döntéshozatalnál.hogyan_kell_lovast_nevel_4.jpgHa ellenkezik, vagy nem jelenik meg az edzésen reggel négy órakor, keményen meg kell büntetni....!hogyan_kell_lovast_nevel_5.jpgHa sorversenyen indul és nem az ő csapata nyer, akkor vágd földhöz a sapkádat, taposd meg úgy, hogy a gyerek is lássa, és lehetőleg mindenki előtt hangosan tedd őt felelőssé a vereségért...! Semmiféleképpen se felejtsd el megemlíteni neki, hogy még ennyire sem képes....! hogyan_kell_lovast_nevel_6.jpgVegyél neki egy olcsó pónit, amit emberiség elleni bűntettekért már köröz az Interpol....! Mindig tartsd szem előtt, hogy "teher alatt nő a pálma".....!hogyan_kell_lovast_nevel_7.jpgNe engedd, hogy kobakot használjon, így majd erősödik a hite, mivel kobakot csak azok használnak, akik le is esnek, de ő a te gyereked, ezért nem eshet le....!hogyan_kell_lovast_nevel_8.jpgTartsál neki gyakran ugróedzést, óva intsd attól, hogy hibázzon, ez majd lazává teszi...! Nem kell orrba szájba dicsérgetni mert elbízza magát....! Legyen az a dicséret, hogy nem b....od le, ettől még nagyobb kedve lesz majd edzésre járni...!hogyan_kell_lovast_nevel_10.jpgÜltesd fel olyan lóra amivel te már kudarcot vallottál, és ha jól megy vele, gyorsan mond neki azt, hogy "mindig mást csinál mint amit mondasz neki".....!hogyan_kell_lovast_nevel_11.jpgÉs végül, de nem utolsó sorban, ha észreveszed, hogy beleszeretett egy lóba, azt gyorsan takarítsd el a háztól, mert a sportban nincs helye az érzelmeknek....!

Nos, ennyit tudtam segíteni neked, de ha netán ezen szabályok betartása ellenére sem akarna lovas lenni a gyermeked, akkor ne hibáztasd magad, te megtettél mindent az ügy érdekében, de az a "büdös kölök" mégsem akart boldog lenni......!

Szólj hozzá