2019. ápr 15.

"Éles bevetés" - Szakmai felügyelők / Pető Sándor

írta: Panyi György
"Éles bevetés" - Szakmai felügyelők / Pető Sándor

Néhány hete gondoltunk egy merészet, és felkértük szakmai felügyelőnek azt a Pető Sándort, aki egyike lesz annak a két "bajba jutott lovasnak", akiket az "Éles Bevetés" alapítvány elsőként támogatni szeretne. Mostanra már biztos, hogy a móri rendezvényünk idejére nem lesz kész az alapítvány bejegyzése, úgyhogy Móron direkt a két lovasnak fogunk gyűjteni, illetve az összes erre a célra szánt bevételt az ő számlájukra fogjuk utalni. Van már ígéretünk arra is, hogy a Kiskunhalasi (CSI)Nemzetközi Versenyen ugyanebből a célból állíthatunk fel egy gyűjtőstandot. Kérek minden lovast (és nem lovast), hogy ha találkoztok az "Éles bevetés" gyűjtőstandjával, erőtökhöz mérten dobjatok bele valamit, hiszen ha lovas vagy tudnod kell, elég egy kicsi hiba, vagy az események szerencsétlen összejátszása, és közülünk bárki rászorulhat (amit tiszta szívből nem kívánok senkinek) a jövőben, az "Éles bevetés" segítségére....! Na, de lássuk egyik legtapasztaltabb szakmai felügyelőnk pályafutása milyen ívet írt le napjainkig....!

 

Budapesten születtem 1970-ben. Családomban senki sem foglalkozott lovakkal, ezért is mindenki meglepett, hogy én a zsoké szakmát szerettem volna választani. 1973-ban mikor először voltam kint a lóversenyen rögtön beleszerettem a galoppsportba.ps1.jpg Majd 1980-ban lehetőségem nyílt a lovaglás alapjait megtanulni a Tattersallban (a képen Picurral 1980-ban), ahol 4 évig lovagoltam. 

 

Ezután következett a 3 éves lótenyésztő iskola elvégzése Tatán, mely időszak alatt már galopp versenyistállóban töltöttem a gyakorlati időmet. 1987 őszén már első versenyemen indulhattam és 2012-ig úgy kb. még 2600 verseny résztvevője voltam.  Az itthoni versenyeken kívül még Ausztriában, Szlovákiában és Jugoszláviában is tudtam eredményesen szerepelni.

ps4.jpgHobbi szinte az ügetőhajtást is kipróbáltam, amibe sok sikert értem el és nagyon kedvelem ezt a szakágat is.

Kitűnő szakemberektől tanulhattam a lovaglás, az istállózás és a trenírozás rejtelmeit, amit a későbbiekben tudtam hasznosítani.

1996-ban tettem egy kis kitérőt külföldön, Svédországba mentem csikókat belovagolni. Annyira megtetszett a kinti környezet, hogy 2 évig kint maradtam dolgozni és versenyezni. Nagyon kellemes időszakot töltöttem kint és rengeteg újdonságot tudtam tanulni a sporttal kapcsolatban. Rendkívül büszke vagyok, hogy kint tartózkodásom alatt 1 évig az ABBA együttes billentyűsénél  Benny Andersonnál dolgozhattam, mint munkalovas. Sok jó lovat lovagoltam, Svédországban, Dániában és Norvégiában is egyaránt ahol versenyekben is kipróbálhattam magamat.

ps7.jpgKésőbbiekben ismét itthon lovagoltam jobb istállóknál, komoly szakembereknél, mint istálló zsoké. Az eredmények sem maradtak el nyertem több kiemelt tenyészversenyt és sok jó futam résztvevője is voltam. Végül pedig 2007-ben lehetőségem lett, hogy zsoké pályafutásomat feladva idomár lehettem. Ebben az évben nyertem utolsó versenyemet a 141.-et Kleiner Adler-rel, amely a fiam Pető Dávid tulajdonába volt (aki ott ül Szilvi karján szemből a jobb oldalon, ekkor kb három éves lehetett). Így teljes családi sikernek örülhettünk, ami igazán emlékezetes számunkra.

 

ps5.jpgAzóta versenyben már nem igazán lovagoltam, csak inkább az idomítással foglalkoztam. Munkában Bayannal, aki egy igazi egyéniség volt. Nem igazán fogadta el az embereket, szinte csak engem!

ps2.jpgAzóta versenyben már nem igazán lovagoltam, csak inkább az idomítással foglalkoztam. Idomítottjaim 158 versenyt nyertek. Természetesen munkában napi rendszerességgel lovagoltam és készítettem a lovakat a versenyeikre. Rengeteg ló megfordult a kezeim alatt és volt benne sok rendkívüli is, akik jobbnál jobb versenyeket nyertek, ezzel dicsőséget szerezvén az istállónknak. A képen Perfect One.

 

ps3.jpgKöztük is volt egy  „ csodás” ló ő STEADY AS A ROCK, aki kétszeres évlova volt és most jelen pillanatban is sikeres apamén a telivér tenyésztésben.

Balesetem óta sajnos nagyon ritkán tudom látogatni az istállómat, telefonon napi szinte tartom a kapcsolatot velük és egyenlőre, így próbálok segíteni a trenírozásban is. Nehéz úgy dolgozni, hogy nem látom napi szinten a lovaimat, a fejlődésüket, a mentalitásukat és így a lovasaim elmondásaira hagyatkozom. Persze ehhez kell egy jól összeszokott, megbízható csapat, akikben maximálisan megbízok.

ps8.jpg Az eredmény már most áprilisban sem maradt el, Balesetem utáni első győzelmünk, ahol én is ott lehettem már lovam és szeretteim körében, az istálló legjobb lova Royal Silver Moon fontos győzelemmel mutatkozott be. A bal oldalon Pető Dávid a ló mellett, Sanyi sajnálatos módon (még) tolószékben), mögötte a család többi tagjával.

 

 

 

Szólj hozzá