2018. okt 28.

Párbaj....! Panyi & Tudod Ki

írta: Panyi György
Párbaj....! Panyi & Tudod Ki

       Kedves lovasok....! Mint már sokan értesültetek róla, a Fészen ismét elszabadult a "szájkarate", és maguk által a billentyűzet mellett bátornak gondolt emberek engedik meg maguknak, hogy másokat sértegessenek. Nos a tegnapi nap folyamán a NLA professzora (? - nem tudom minek nevezte ki magát ezért nem tudom hogyan szabad a mestert megszólítani) több ízben is sértegetett, amit most szeretnék a nyilvánosság bevonásával, egy párbaj keretein belül rendezni. No, ne ijedj meg, nem akarom a Tudod Kit lelőni, vagy leszúrni...! Arra gondoltam, hogy fegyverek helyett lovakkal párbajoznánk. Olyan lovakkal, amit akkor látunk először, illetve sorsolunk ki egymás között. Ahhoz hogy a kezdő lépéseket megtegyem, először is Tudod Ki arcába kell dobnom a kesztyűmet. Íme: 

Tudod Ki, miután a tegnapi nap folyamán többször is megsértettél, elégtételt követelek....! Azt állítom rólad, csupán a Facebookon nagy a szád, egy fedeleshuszár vagy, és éles ismeretlen helyzetben nem állod meg a helyed. Tegnap azt állítottad, hogy én csak az emlékeimből élek...! Ez természetesen igaz, ezt hívják tapasztalatnak, amivel te kevésbé rendelkezel, ha gondod van szívesen segítek....! Azt is állítottad, hogy lecsúszott lefokozott lovas vagyok...! Nos, akkor gondolom egy ekkora nagymenőnek nem probléma elfogadni egy lecsúszott, lefokozott lovas kihívását, mögötted ott áll az egész lovasakadémiád, mögöttem csupán az emlékeim....! A feltételeket és részleteket alább közlöm, ám mielőtt még bárki azt gondolná, hogy én is csak egy Fészbukhuszár vagyok, alkalmas helyen és időben, a párbaj előtt letétbe helyezek 250 000 forintot, amelyet a győztes visz...! Természetesen elvárom, hogy te is letedd ezt a pénzt, ne csak virtuálisan háborúzzál, és kápráztasd el a híveidet....!

 

A feltételek :

  • Olyan lovakon mérkőzünk meg amiket akkor látunk először. Javasolnám, hogy nyers csikók legyenek, tudniillik a kezdés nagyon fontos egy csikó életében, tehát evidens, hogy nyers csikók legyenek. Szerintem ha megfelelő média támogatást tudunk kapni, akkor akár élőben tudják közvetíteni, melyikünk mit csinál éppen a lóval, így el tudom képzelni, hogy ismert ménesek ajánljanak fel csikókat e célra, ez nekik is jó reklám lenne. Nem beszélve arról, hogy az öt nap során nagyon sok ember követné élőben nyomon a megmérettetést, így ez jó alkalom lenne arra is, hogy népszerűsítsük a lovassportot a fedelesen és a Facebookon kívül is.
  • A párbaj időtartama legyen mondjuk öt nap, hogy legyen elég idő arra, hogy látható előre lépést tehessünk, vagy éppen nem ha alkalmatlanok vagyunk.
  • A nyilvánosság bevonásával létrehozunk egy párbajbíróságot, akik majd felügyelik az eseményt. Itt azt gondolom, jó lenne ha minden ág vagy szakág képviseltetné magát benne a natural horsemanshiptől kezdve, a working equitationig, a militaritól a díjugratásig és a díjlovaglásig a lehető legszélesebb paletta legyen képviseltetve.
  • A bírók bármikor figyelmeztethetik a versenyzőt (párbajozót), ha úgy gondolják az úgy nem a megfelelő út, azonban ebben az esetben be kell mutatnia az általa vélt helyes utat.
  • A cél az, hogy az ötödik napon a csikó, a lovasával a hátán menjen ki terepre. Ezt előbb is megteheti, ha úgy gondolja a lovas.
  • Minden párbajozó választhat magának egy párbajsegédet, egy kikötésem van, hogy csak a saját tanítványaidból választhatsz.
  • Az öt nap alatt nyilvánvalóan nem tudunk egész nap a csikóval foglalkozni, ezért minden nap kisorsolunk magunk közt egy problémás lovat, amelyet a mindennapi életből felajánlanak nekünk a lovasok. Itt meg kell jegyeznem, a párbajbíróságnak olyan lovakat lehet csak elfogadni, amit erőszakmentesen, csupán nyomásgyakorlással el lehet intézni, tehát amelyik ló már csontra ágaskodik azt nem tudom elképzelni, hogy egy alkalommal eredményt lehessen nála elérni erőszakmentesen. Itt időhiány miatt kénytelenek vagyunk kompromisszumot kötni, de jöhetnek rohanós lovak, olyanok amelyek a fejüket csapkodják, az akadály előtt félremennek, és a többi. Megkérnék mindenkit, hogy segítsetek a párbajszabályok kialakításában, a végleges verziót majd egy-két hét elteltével közölném le, összeollózva a javaslataitokat.
  • Amennyiben Tudod Ki nem állna ki, én akkor is hajlandó vagyok az általatok kialakított szabályok szerint levizsgázni előttetek, teljesen nyilvánosan, ha sikerül akár a tévé nyilvánossága előtt.
  • A felajánlott 250 000 forintot - amennyiben én nyerem meg a párbajt - felajánlom egy olyan alapítvány létrehozására, amely azokat a lovasokat segítené lehetőséghez jutni a nagy nyilvánosság előtt, akik nem apa vagy anya pénzéből szereztek istállót, alapítottak iskolát, hanem hozzám hasonlóan a nulláról indultak, a szó szoros értelmében. Ez azt jelentené, hogy bárki leteheti az általatok összeállított vizsgát, amit én tennék meg először, netán éppen a Tudod Ki. A nevezési díj 250 000 forint, amelyet az alapítvány megelőlegez a jelentkezőnek. Amennyiben teljesíti a megmérettetést, megnyeri a 250 000 forintot, s azt rögtön vissza is fizetheti az alapítványnak. Ha elbukik, kölcsön formájában részletekben vissza kell fizetnie. Ez azért fair, vagy nem...?
  • Várnám, vagy legalábbis jó lenne, ha a Magyar Lovasszövetség is meglátná a dologban a lehetőséget, és nagyot lendítene az ügyön, ha mellém, vagy ha sokan pártoljátok, akkor mellénk álljon. No, nem pénzbeli segítséget kérünk, csupán koordinációt, némi szervezési segítséget. Szerintem mindenkinek érdeke, hogy legyenek jó lókiképzők Magyarországon, akik tudják milyen az amikor a saját cerkáját kell a csalánba tartani, nem a fészen kommentelni és sértegetni másokat. Egyszersmind ezzel elejét vehetnénk annak is, hogy bárki könnyelmű kijelentéseket tegyen lovas témában, tudniillik bárkivel előfordulhatna ezután, hogy kihívják párbajra, (minek a nevezési díja 250 000 forint mindkét részről) és el is veszítheti a pénzét...! Eredetileg 500 000 forintot akartam írni, de az asszony folyamatosan ütötte közben a fejemet és hülyézett, sértegetett egyhuzamban. Gondoltam kihívom őt is párbajra, de hát ő nem tud lovagolni, így a családi béke érdekében maradt a 250 000 forint. Erről ennek ellenére is azt gondolom, hogy egy havi nettó fizetés esetében nem számít rossznak.

Nos, valószínűleg sok mindent kihagytam, nyilván Tudod KI részéről is várok javaslatokat, ám leginkább a magyar lovastársadalom részéről. Ez lehetne egy olyan ügy ami összefoghatna minket, hiszen a magyar lovassport egyik rákfenéje, hogy semmiben nem vagyunk képesek egyetérteni. Kérek mindenkit, hogy a nagy nyilvánosság érdekében osszátok meg ezt a posztot. Kihangsúlyoznám, hogy én nem a Tudod Ki ellen lépek ringbe, hanem saját magam ellen, illetve érdekében, a saját bőrömet ajánlom fel a vásárban, de nem biztatok senkit hogy ezt tegye. Nem akarom Tudod Kit legyőzni, legkevésbé megalázni, csupán azt szeretném bizonyítani, hogy az öreg oroszlánnak még nem koptak el a karmai, csupán visszahúzta őket...! Előfordulhat az is, hogy Tudod Ki nyer, kiállja a próbát, ebben az esetben visszavonok minden sértést, és fejet hajtok előtte....! Tisztában vagyok vele, hogy éles helyzetben senki sem mehet biztosra, szerencsére is szükség van, bár ha azt nézem, hogy én egy alapvetően szerencsés ember vagyok, akkor ez egy unfair ajánlat a Tudod Kivel szemben, ráadásul én minden nap edzésben vagyok.....! Summa summárum, segítsetek kidolgozni a feltételeket, alkossunk valamit közösen, ami lehetőséget biztosít megmutatkozni a tehetséges lókiképzőknek, legyenek azok bármelyik tábor hívei....!

Ne feledjétek, horsemanship csak egyféle van, és az arról ismerszik meg, hogy MŰKÖDIK.....!!!!!   

 

Tisztelettel minden lovas iránt : az Öreg Sam alias Panyi György

Szólj hozzá