2017. aug 25.

Képek a múltból (2.)

írta: Panyi György
Képek a múltból (2.)

iby_ferenc_szerintem_kiralyfi_1988_-tenyesz_6_evesek.jpgIby Ferenc - Királyfival Kiskunhalason, az 1988-as "Tenyész" 6 évesek (megjegyzem, a kép hátuljára nem volt név írva, csupán én véltem felismerni a Ferkó komámat, illetve a Királyfit szintén)

ismeretlen_1990_tenyesz_6_evesek.jpgEz a kép szintén Halason készült, feltehetően 1990-ben, és szerintem a Rezit (Rezgő Zoltán) örökítette meg, ??? nevű lován (Várom a hozzászólásokat...!)

tenyesz_1990_ismeretlen.jpgIsmeretlen Lovaskatona fényképe, az 1990-es kiskunhalasi tenyészversenyről (Várjuk a hozzátartozók jelentkezését azonosítás végett....!)

kiskunhalas_1.jpgEgy másik Ismeretlen Harcos Kiskunhalasról, feltehetően a 6 éves tenyészről. A háttérben az éljenző közönség viharos tapsa kíséri hősünket. Abban az időben ez teljesen megszokott dolog volt, hogy szinte egy tűt sem lehetett leejteni a lelátón, mert mire lehajoltál érte már el is lopták. A legtöbb esetben azonban a nyomozás fényt derített arra, hogy nem a közönség köreiből került ki a tettes....hihihi....Aki felismeri a lovast, írjon....!

aldato_i.jpgAz "Öreg" Aldato valamikor a hetvenes évek végén Mezőhegyesen. 1971-ben vették Holsteinből, egy évet Sáripusztán, majd Mezőhegyesen fedezett. A legenda szerint csak a Holsteini szövetség engedélyével lehetett volna eladni, ám az öreg Hercogh leittatta az illetékes urat, így az hozzájárult az üzlethez. A botrány akkor tört ki, amikor két év múlva 1973-ban, Albrandt nevű utódja megnyerte (utólagosan, nem megnyerte, hanem ezüstérmes volt) a military EB-t, Herbert Blöckerrel a nyergében, az "illetékes urat" elbocsátották. Mint tudjuk a maga idejében talán a legjobb fedezőmén volt az országban, olyan utódai voltak mint Dínó (Hevessy), Dália (Balogi), Dáma (Mezei), Alex (Hargitai Jani és Hevessy), Amál (Somi), Eroica (Krucsó), Zavaros (Móra, Kneisz, Oláh M.) nem véletlenül később (27-28 éves korában)a németek visszavásárolták.

bogar_istvan_many_1989_kiskunhalasi_nemzetkozi.jpgBogár István - Manyval, az 1989-es Kiskunhalasi Nemzetközi Lovasversenyen

bogar_istvan_wendit_1988_tenyesz_7_evesek.jpgBogár István - Wendit, 1988 Kiskunhalas, 7 éves "tenyész". Wendit elég "pofás" ló volt, ezért gyakran tették fel Bogár Pistának a kérdést, hogy...."Hogyan tudod megtartani két ugrás között....?"...Mire ő csak annyit válaszolt, hogy ..."Az a titka az egésznek, hogy amikor leérkezek az ugrásról, kicsit "összeborzolom" a fogsorát, aztán meg előre lovagolom...!" 

torok_attila_randy_1990_tenyesz_6_evesek_kiskunhalas.jpgTörök Attila - Randy 1990, Kiskunhalas, 6 éves "tenyész". Később Szász Attila lovagolta, és volt nagyon eredményes vele. Több világkupa forduló nagydíját megnyerte, így bejutott a VK döntőjébe, de miután a lovat eladták Angliába,, már nem tudta megméretni magát. Angliában Robert Withaker lovagolta. Max Amman a VK akkori direktora azt írta róla, hogy az angoloknál nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

v_i_keszeg_hedi_-1986_tenyesz_8_evesek.jpgVarga István (Keszeg), Hédivel 1986-ban a 8 éves "tenyészen" Kiskunhalason.

varro_jozsef_freddy_1987_ob_kaposvar.jpgVarró József Freddyvel az 1987-es OB-n Kaposváron.

varro_j_szikrazo_1986_pozsony.jpgVarró József Szikrázó, 1986. Pozsony

akos_ajtony_cecilia-_nyeretlen_130.jpgÁkos Ajtony és Cecília 1975(?) Bp. bajn. "nyeretlen" 130cm

szeplaki_pal_antaryl.jpgSzéplaki Pál - Antaryl - 1971

walleshausen_gyula_hazarat_1979_kaunas_foiskolas_bajnok.jpgWalleshausen Gyula 1979-ben Kaunasban (Ma Litvánia, akkor a Szovjetunió része volt) Hazarat nyergében összevetést lovagol a Szovjetunió Főiskolás bajnoki címért, amit végül sikerült is megnyernie.

Szólj hozzá